Секции

02 May 2024 05:10

В Калофер ще правят музей на калоферската дантела

Започваме работа по създаването на музей за калоферската дантела. Това съобщи за Радио „Фокус“ Пловдив Румен Стоянов, кмет на Калофер. По думите му най-подходящото място за музея е сградата на информационния център в подбалканския град.

Предстои да бъде входирана докладна в община Карлово, за да бъде отпуснато финансиране за ремонт на сградата. „Освен емблематичната калоферска дантела в бъдещия музей ще се показват експонати свързани с традициите и обичайте в региона,“ добави Стоянов.

Според кмета за реализация на проекта ще е необходимо и държавно финансиране. Стоянов припомни, че всяка година на 15 август се провежда превърналия се в традиция за града празник на калоферската дантела.

По време на тазгодишното 18-то издание жителите и гостите на града имаха възможност да наблюдават демонстрации по плетене на калоферска дантела, както и да се включат в базар на открито в парк „Ботева градина“. Обичаят по изработката на калоферската дантела датира повече от 100 години, каза още Румен Стоянов./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче