Секции

25 April 2024 09:17

Д-р Кабаиванов: Инвеститорският интерес към Община Карлово е с рекордни стойности, безработицата намалява значително

Инвеститорският интерес към Община Карлово е с рекордни стойности, а безработицата намалява значително. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. По думите му последните данни сочат убедително, че е налице трайна тенденция към намаляване на стойностите на безработицата на територията на Общината.

„Дори фирмите в региона изпитват недостиг от квалифицирана работна ръка, я някой от тях – от работна ръка изобщо. Постоянно има обяви от работодатели, които търсят работна ръка. В голяма степен това се дължи на увеличената заетост от страна на най-големия работодател – ВМЗ и като цяло от стабилната икономическа обстановка в региона.

По статистика Община Карлово се нарежда в първите позиции на общините с най-ниска безработица в България“, каза още д-р Емил Кабаиванов. Според кметът на Карлово това е един положителен факт, но той има и своите негативни измерения. „Той се явява като лимитиращ момент за развитие на регионалната икономика.

Затова забелязваме тенденция от последната година, че фирми, които се развиват добре и търсят работна ръка, вече излизат извън пределите на България в своето търсене на работници. Ориентират се към страните, където има традиционно българско етническо население, за да го привличат да се връща и работи в България. Вероятно това е тенденция, характерна за цяла България.

Безспорен факт е, че инвеститорският интерес е огромен, но това, което ме тревожи е лимитиращата функция на работната ръка“, коментира Кабаиванов. Той посочи, че последно на посещение в Община Карлово са били инвеститори от Германия, които са разгледали вагоноремонтния завод.

„Ще проследим дали ще се стигне до сделка, тоест дали този завод ще бъде закупен от сериозен германски инвеститор, който ще се нуждае от 400 до 600 работници“, коментира кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки път, когато се почувстваш изгубен, си спомни за всеки, който някога те е обичал, за всяка сбъдната мечта, за всеки пълноценно изживян слънчев ден и след това си представи колко още такива спомени те чакат зад ъгъла.