Секции

20 April 2024 12:24

В Карлово отвори врати училище по народно пеене

Народно читалище „Васил Левски 1861 г.“ – Карлово е домакин на Лятно училище по народно пеене с преподавател проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В осмото издание на майсторският клас участват 12 млади таланти от Асеновград, Берковица, Монтана, Париж, Пловдив, Харманли.

За пръв път в него се обучава и музикален педагог – г-жа Лариса Симова от Музикалната школа към НЧ „Иван Вазов 1872“ - Берковица. Най-малката участничка е нейната 7-годишна ученичка Божидара Рангелова. За втори път в образователния лагер участва 10-годишната Лина Топалова. Тя живее във френската столица, но през ваканциите гостува на баба си и дядо си в Пловдив.

Лятното училище по народно пеене е инициирано и се организира от Асен Асенов – музикален педагог и директор на Младежкия дом в Монтана. В първите му издания участваха само негови възпитаници от певческа група „Пъстренец Jr.” и то се провеждаше в балнеокурорта Вършец.

Тъй като впоследствие към интензивното обучение проявиха интерес деца от различни населени места, изборът на локация се предопределя от преобладаващата част от групата. Причината групата да се насочи към Карлово е и 180-годишнина от рождението на Апостола на свободата. Програмата на лятното училище предвижда и посещение в Националния музей „Васил Левски“, както и музеите на Иван Вазов и Христо Ботев съответно в Сопот и Калофер.

„Благодарни сме на екипа на НЧ „Васил Левски 1861г.“, който ни оказа неоценима подкрепа за осъществяването на тазгодишното издание на Лятното училище по народно пеене – казва организаторът Асен Асенов. - То е своеобразно съпътстващо събитие на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, който се провежда от десетилетие в Монтана.

Потребността от допълнително обучение под вещото ръководство на преподавател от ранга на проф. Станилова, споделена от колеги вокални педагози и много солисти, участвали в конкурса ни, роди идеята за този майсторски клас. Фактът, че певците, участвали веднъж в него, продължават да се включват многократно, е най-добрият атестат за ползата от тази форма на обучение.

При нея учебният процес започва сутрин в 9 ч. с индивидуални занимания и приключва вечер в 18 ч. след обща репетиция за камерни и хорови песни.“

Лятното училище по народно пеене – Карлово 2017, ще завърши в събота, 26 август, с концерт в с. Климент по покана на кмета Мано Манов, който е и изявен фолклорист. Концертът ще започне в 11 ч. на площад „Св. Климент Охридски“ в центъра на селото.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче