Секции

28 April 2024 12:47

С уникален код следим здравното си досие

С уникален код за достъп (УКД) можем да следим електронното си медицинско си досие. Кодът се издава безплатно от районната здравноосигурителна каса. Условието е човек да има избран личен лекар, независимо дали е осигурен и дали са платени здравните му вноски, уточниха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.

Необходимо е да представи лична карта и да попълни молба по образец. Освен по ЕГН, кодът може да се издаде и по личен номер на чужденец (ЛНЧ) или служебен номер от регистъра на Националната агенция за приходите – за лицата без ЕГН или ЛНЧ.

Същият УКД служи за достъп и до личните данни на лицата, за които притежателят на УКД е направил избор на общопрактикуващ лекар – деца до 18- годишна възраст, лица на които е настойник или попечител, както и в други случаи, при които е допустимо да се прави служебен избор на общопрактикуващ лекар.

С УКД всеки гражданин ще може да проверява дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени. Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса.

Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности.

С въвеждането на УКД се цели да се минимизира източването на средства от здравната каса както от личните лекари, така и от болниците. Фрапиращи случаи за фалшиви медицински дейности били констатирани в Русе, Ямбол и Габрово. От началото на кампанията в понеделник, в Пловдив няма постъпили сигнали за нарушения, уточниха от районната здравна каса./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче