Секции

06 May 2024 00:23

Учени с ново 20! Сънят - чудесен начин за запомняне

Най-добрият начин запомниш нещо, което си научил току-що, е да заспиш, откриха германски учени, цитирани от АФП. Мозъкът запомня по-добре, когато спи, отколкото когато е буден, пишат изследователите от университета в гр. Любек в сп. "Nature Neuroscience ".

Проведени от тях експерименти показват, че по време на сън мозъкът се съпротивлява най-добре на всичко, което може да замъгли или изкриви скорошен спомен. От предишни изследвания е известно, че краткосрочната памет се натрупва временно в хипокампуса и не се фиксира веднага.

Реактивирането на тези спомени малко след като са се появили играе решаваща роля за прехвърлянето им към зоната на дългосрочното съхраняване - неокортекса. В будно състояние този период на реактивиране отслабва паметта. Например, ако човек започне да учи второ стихотворение, регистрирането на първото в трайната памет се затруднява, уточнява actualno.com.

Учените от университета на Любек са направили опити с 24-има доброволци, които трябвало да запомнят 15 чифта карти с изобразени на тях предмети от всекидневието и животни. След 40 минути половината участници трябвало да запомнят още толкова карти, а другите - да поспят и след това да учат новите карти. Преспалите доброволци си спомняли средно 85 процента от картите, при само 60 процента за останалите.

"Предполагаме, че причината за този неочакван резултат е, че още през първите минути сън започва трансферът от хипокампуса към неокортекса", казва Сузане Декелман, ръководител на проучването. Реактивирането на паметта е съвсем различно в будно състояние и по време на сън, добавя тя./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Доближиш едно добро до друго толкова плътно, че между тях да не остане ни най-малка междина – това наричам да се наслаждаваш на живота.


Марк Аврелий