Секции

05 May 2024 21:23

Звъним, ако видим дете на улицата, вместо в клас

Отделен горещ телефон за подаване на сигнали за необхванати деца ще бъде разкрит към Регионалното управление по образование в Пловдив, след като такава линия вече работи на национално ниво. Идеята е да има по една за всяка област, обяви просветният министър Красимир Вълчев, който днес е на посещение в квартал „Столипиново” и лично се включи в екипа за обхващане на отпадналите деца. Той самият се опита да уговори дядо на шестокласник да намери начин да върне момчето в клас, то обаче не щяло да чуе.

По горещата линия пък всеки ще може да съобщава, ако види деца да играят на улицата или по поляните, вместо да са в училище, каза министърът. Често в подобни случаи се оказва, че те не са от населеното място. Тогава ще се задейства механизмът да бъдат идентифицирани и да бъдат включени временно в образователната система там, където са намерени, а после да се търси друго решение.

„Учителите пък занапред ще могат да предлагат семейната помощ за дете да се предоставя в натура. Това ще зависи от тях и ще е до голяма степен задължително за социалния работник”, каза още министър Вълчев.

След като се срещна с учители и членовете на екипите в СУ „Найден Геров”, министърът уточни, че обхождането по адреси не е съвсем ново за Пловдив, защото и досега е правено в „Столипиново”. „Сега имаме добавената стойност от взаимодействието на различните институции”, каза министърът, визирайки, че по всеки казус ще работят едновременно педагози, социални работници, медиатор.

На този етап Красимир Вълчев не се ангажира как ще се разреши възникналият казус, който тревожи много директори – цели семейства са зад граница, а детето се води в тукашно училище. Без да бъде декларирана волята на родителите, такива деца не могат да бъдат отписани, но при проверка се превръщат в тъй наречените „мъртви души”, за които пък подлежат на санкции директорите.

„Част от механизма е подобряване на взамиодествието с МВР и „Гранична полиция”. В момента проверяваме всички деца, които ги няма в базата данни. Ще има такива, които са напуснали страната, но това го няма в информационните масиви на „Гранична полиция”. В много случаи само на място може да се констатира каква е ситуацията чрез съседи или пък кметовете знаят, ако населеното място е по-малко. Част от взаимодействието е именно да предложим по-добри механизми”, каза Вълчев.

Той отчете голямата роля на медиаторите за убеждаване на семействата. Затова в бъдеще ще има възможност тези посредници, които са от общността, да се назначават на щат в училищата. Сега работят по различни проекти с външно финансиране, като в Столипово в момента има около 10-ина.

За да станат част от екипите в учебните заведения, МОН ще предложи професията медиатор да се включи в националния класификатор на професиите.

Междувременно е препоръчано на директорите да направят всичко възможно да задържат медаиторите, които работят със семействата. В Сливен вече са ги включили в щата на училището. „Ще разширяваме средствата за учебните заведения с нужда от медиатори и парите за обща и допълнителна подкрепа”, увери Красимир Вълчев. И сега при спиране на помощите заради допуснати отсъствия, сума в същия размер като детските добавки се превежда от Агенцията за социално подпомагане на съответното школо, което има право да я ползва за допълнителна подкрена на децата./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче