Секции

20 April 2024 14:11

Започва Въздухария край Сопот

Броени часове остават до четвъртото издание на фестивала „Въздухария“, организиран от клуб по парапланеризъм SkyCamp и екстремно списание 360°. От днес-8 септември до неделя, 10 септември, добре дошли на Манастирската поляна край Сопот са всички любители на въздушните спортове, тези, които искат да научат повече за тях, семейства и деца. На тяхно разположение е къмпинг зоната на фестивала, която е напълно безплатна и ще позволява настаняване както с палатки, така и с кемпери и каравани.

Организаторите обръщат внимание на всички къмпингуващи да не забравят да си вземат топли дрехи. А за любителите на домашния комфорт, все още могат да се намерят и места за нощуване в китните къщи за гости в град Сопот. Посетителите ще могат да се подкрепят с храна и напитки от множество павилиони във фестивалната зона, с подкрепата на енергийни барчета Roo’Bar, минерална вода Банкя, Travel Cocktails, Aperol и винарна Сопот.

Препоръчва се гостите да вземат своята посуда за многократна употреба, за да бъде запазена природата във фестивалната зона максимално свободна от пластмасови отпадъци.

Програмата на „Въздухария“ стартира още в петък привечер, когато ще бъдат направени първите акро демонстрации. През всички дни на феста ще можем да се насладим на акро шоу с участието на изключителни акро пилоти като световноизвестният атлет на Red Bull Весо Овчаров, настоящият носител на Националния рекорд за най-дълъг прелет с парапланер прелет Ясен Савов и гостите от Франция Ерик Варле и Томас Виетен.

Музикалната програма ще бъде открита в петък от 19 ч, когато на сцената ще излезе импровизационният проект СътвориМи, след което звукът ще втвърди група Гугутка, а вечерта ще закрие страхотният бенд на Миленита. В съботната вечер Митко Таралежков, средновековното трио Ambient Folklore и етно проекта Зейра са едни от артистите, които ще представят своята музика на въздухарската сцена, а няколко диджеи ще заформят партита с фънки ритми, ска музика, дръм енд бейс и кумбия. Музиката продължава да звучи чак до неделя през деня за по-ритмични полети, плавни излитания и кацания.

„Карнавал във въздуха“ ще радва участници и зрители през всички дни на фестивала. Всеки, който иска да усети максимално истинския дух на „Въздухария“ е приканен да се облече цветно, щуро, забавно и да полети във въздуха с карнавалната си премяна. В Карнавала участие могат да вземат както индивидуални пилоти, така и всички, записали се за тандемен полет с парапланер. След края на фестивала, със съдействието на SIteGround, в социалните мрежи ще бъде организирана игра за най-оригинален карнавален костюм, а победителите в нея ще спечелят вълнуващо ветроходно пътешествие.

Все още продължава предварителната регистрация за тандемни полети с парапланер и балон с горещ въздух. Тя може да бъде направена през сайта на „Въздухария“ и гарантира предимство за излитане от терминала на фестивала. На място също ще можем да се запишем за тандемни полети и полет с балон, а пилотите, които ще изпълняват полетите са сертифицирани инструктори с голям опит във въздушните пространства. Един от пилотите, който също ще изпълнява тандемни полети, е самият Ясен Савов.

На мястото на фестивалната зона ще бъдат организирани множество работилници, в които могат да се включват както възрастни, така и деца. Ще се изработват дървени украшения, хартиени парашути и ветропоказатели, ще бъдат показани различни техники за рисуване, включително рисуване с ръце. Всеки, включил се в работилницата за изработка на хартиени самолетчета, ще може да вземе участие и в състезанието за най-дълъг полет от изработен самолет, наградата за който ще бъде тандемен полет с парапланер.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче