Секции

20 April 2024 17:31

Майките на Хисар искат Без!опасни детски площадки за децата си

Петиция за обезопасяването и обновяването на детските площадки и съоръжения за игра, намиращи се на територията на град Хисар изпратиха майките до кмета на общината, до председателя на ОбС, до директорите на училища и детски градини и до различни държавни институции, министерства и неправителствени организации.

Всички детски площадки за игра, както и доста от съоръженията за игра и спорт в град Хисар се нуждаят от спешен ремонт и подмяна на старите и опасни съоръжения и настилки, голяма част от които са от времето на родителите на сегашните деца.

Няма нито една площадка, на която щастливо и безгрижно да играят децата, без да бъдат заобиколени от опасности - стърчащи железа, пирони, винтове, счупени дъски и пластмаси, циментови пясъчници с остри ръбове, липса на ударопоглъщаща настилка, счупени пейки и беседки, опасни спортни съоръжения.

Защо, типично по български, чакаме да се случи инцидент, за да се обърне внимание на това, че тези съоръжения са опасни?! Защо никой не мисли за децата и за тяхната безопасност преди да се случи нещастие?!

Децата на Хисаря, нашите деца, вашите деца или тези на ваши близки, приятели и познати са в непрекъсната опасност, играейки на местата, които са определени за това.

Това ли е грижата на общината за децата? Срам и позор!

В най-зеления град на България, в курорт, популярен и търсен заради прекрасните си паркове е жалко, дори престъпно да няма място, на което децата да играят безопасно. Децата са не само на местните жители, но и на туристите, които идват в града.

Съгласно НАРЕДБА № 1 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УСТРОЙСТВОТО И БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЛОЩАДКИТЕ ЗА ИГРА, издадена от Министъра на регионалното развитие и благоустройство, Министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за закрила на детето, която е в сила от 07.05.2009 г., стопаните на съществуващи площадки за игра са длъжни да ги приведат в съответствие с изискванията на наредбата в срок до 31 декември 2018 г. Ето и линк към наредбата: http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135617098

Питаме - имат ли стопаните на детските площадки за игра съставен план за контрола и поддържането им и за осигуряване на съответствие с изискванията за безопасност?

Настояваме - Община Хисар да представи публично план с конкретни срокове за обновяване на старите и опасни детски площадки и съоръжения за игра и спорт, намиращи се на обществени места в града, както и в детските градини и училищата в град Хисар.

Искаме - бързи и навременни действия, обвързани със срокове.

Обещанията не гарантират безопасни места за игра!

Налице са много добри практики в много други общини, които дори са по-малки от община Хисаря - и като площ и население, и като приходи от местни данъци и такси.

Нека всички се обединим, ако е достатъчно голям общественият натиск би могло да се пребори безхаберието от страна на общината! Дайте своя глас в петицията. Направете го за децата, те са бъдещето ни!

Децата на Хисар ги има! И са най-важните! Спрете да ги пренебрегвате!

╚►Моля всички, които се подписват да го правят на български език .

╚►Не си крийте подписа. Всеки подпис е подкрепа за осигуряването на безопасността и усмивките на нашите деца.

Снимки на състоянието на детските площадки може да видите тук: http://decatanahisarya.snimka.bg/children/detski-ploshtadki-hisarya.958694

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче