Секции

05 May 2024 15:06

Експертизите доказаха: И Влайков, и детето са стреляли

Лазар Влайков, собственикът на оръжието, с което неотдавна, при честването на рожден ден на 6-годишно дете, бе убит собственикът на ресторант във Виноградец, остава с постоянна мярка за неотклонение "домашен арест". Това реши на вчерашното си заседание тричленен състав на Окръжен съд - Пазарджик, с председател Ивета Парпулова.

Магистратите трябваше да се произнесат по протеста на държавното обвинение срещу това решение на Районния съд, което бе постановено, след като изтече 24-часовият арест на Влайков, постановен от прокуратурата. Във вторник нейната позиция бе защитавана в съдебната зала от Окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Той бе категоричен, че на Лазар Влайков трябва да се наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" заради тежестта на деянието, поста и възможностите на Влайков да окаже натиск върху свидетели, както и поради вероятността обвиняемият да се укрие, пише "Пазарджишка Марица".

Обратната теза защити адвокат Елвира Панкова, която поиска от съда да приеме като документ протокола от заседанието на ОбС - Септември, на което Влайков подава оставка - това било доказателство, че нейният подзащитен вече няма властови лостове да влияе на хода на следствието или върху свидетели.

Освен това Лазар Влайков всячески сътрудничи на разследващите, не се укрива и дори се яви с приготвени дрехи, когато предишния път се гледаше мярката му за неотклонение и имаше вероятност да го изпратят в ареста, изтъкна адвокат Елвира Панкова.

Към това съдебно заседание, на което надали някой очакваше да се разкрие истинският убиец, както и главният виновник за смъртта на ресторантьора, имаше голям медиен интерес. Националните телевизии бяха пратили свои екипи, които проявиха завидна активност в опитите си да изкопчат нещо от самия Лазар Влайков, както и от прокурор Васил Малинов.

В съдебната зала присъстваше и цялото семейство на собственика на Наско Тонкев - собственикът на ресторанта, в който е вървяло тържеството, по време на което са били произведени най-малко 126 изстрела, един от които е бил фатален за самия Тонкев. Присъстваха и жители на Виноградец, включително майката на младежа, пребит в далечната 2008 г. от Лазар Влайков.

Тя и до ден днешен не се е отказала да търси справедливост и е обнадеждена от нареждането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде направена ревизия на двете спрени предишни досъдебни производства срещу Лазар Влайков за причиняване на средни телесни повреди.

Самият Лазар Влайков категорично отказа да говори пред медиите. Той дойде в съдебната зала в строг черен костюм и с бяла риза без вратовръзка и не показа никакви емоции нито в съдебната зала, нито докато беше обсаден и подложен на кръстосан разпит от репортерите при влизането и излизането си от съда. Влайков се отказа и от правото си на самозащита.

Прокурор Васил Малинов обаче стана източник на ценна информация за инцидента във Виноградец, както с казаното в пледоарията си за прилагане на мярката "задържане под стража" по отношение на Лазар Влайков, така и съобщавайки данни от двете готови химико-физични експертизи на натривките, взети от ръцете на Влайков и 6-годишния Юри, за когото се смята, че е произвел фаталния изстрел.

Оказа се, че при експертизите са намерени едни и същи химични елементи и съставки по ръцете на Лазар Влайков и на детето Юри, които дават основание да се заключи, че и двамата са стреляли с пистолета на Влайков.

Приемам, че изстрелът най-вероятно е произведен от детето, но пистолетът с който е стреляно, му е даден от Влайков, заяви прокурор Васил Малинов в съдебната зала. В тази връзка той смята, че свидетелите, които твърдят, че пистолетът е даден на детето от ресторантьора Наско Тонкев най-вероятно се заблуждават или лъжесвидетелстват. От другата страна на залата адвокат Елвира Панкова пък цитира думи на бащата на 6-годишния Юри, който бил чул синът му да поисква оръжието от Тонкев, който извадил пълнителя и го подал на детето.

Това съвпада с версията, че в цевта на оръжието е останал патрон, който е убил ресторантьора, след като детето възпроизвело изстрел с пистолета. Както е известно, има и друга версия, според която детето изобщо не е било в помещението по време на фаталния изстрел. И третата, вече спомената хипотеза, която поддържа прокуратурата - че пистолетът е подаден на детето от самия Лазар Влайков, след което 6-годишният Юри неволно прострелял човека срещу себе си.

Дъщерята на убития Наско Тонкев продължава да смята, че изстрелът, с който е убит баща , е произведен от самия Лазар Влайков. Нейната майка, която носеше в съда некролога на мъжа си, изглеждаше смазана от мъка. Въпреки това тя заяви, че вярва на съда. Трябва да има справедливост, за да престанат хората да се страхуват, каза почернената жена.

Случилото се е непоправимо, но и логично, колкото и жестоко да звучи това, защото в заведението са намерени 126 гилзи, а Юри казва, че бил стрелял и на своя пети рожден ден. Някои ще кажат, че не убиват оръжията, а хората, които ги държат. Това е така и затова в съда са хората, а не оръжията. Но случилото се е горчив урок, че след "сватбарска пукотевица" може да се стигне и до погребална процесия.

Всъщност интересно е колко жители на Виноградец са се обадили в тази вечер на тел. 112 или на полицията, за да сигнализират, че от ресторанта се чува безразборна стрелба, която не спира.

Е, спряла е. След фаталния изстрел./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Погледни назад, къде си бил, за да разбереш накъде отиваш.


Малка книжка с Мъдри отговори на въпроси от живота