Секции

02 May 2024 08:45

Колко струва един ученик на семейния бюджет?

Ден преди началото на новата учебна година проверяваме колко струва на семейния бюджет един ученик.

От 1-ви до 7-ми клас учебниците са безплатни и се предоставят от училището. В книжарниците комплект за първокласник средно качество излиза около 50 лв.

Учебници за младежите от 9 до 12 клас пък могат да се намерят и до половината от цената им като нови, но състоянието им няма да е много добро, показа проверка в книжарниците.

Най-голямо е сътресението на семейния бюджет, когато се окаже, че ученикът е 8 клас.

През тази учебна година влизат новите програми за обучение, а това е свързано с нови учебници и помагала.

ителската заплата ще е с 30% по-висока от средната през 2021-а

На 15 септември Кремена Николова ще изпрати своя син Деян в 8 клас в шуменското училище "Панайот Волов". След родителска среща, на която е представена учебната програма, майката проверила колко ще излязат учебниците.

Комплектът за бъдещите осмокласници е около 200 лв. Тъй като програмата е нова, родителите не могат да спестят средства с учебници втора употреба и се налага да ги закупят нови.

Оттам насетне всеки учител ще си каже изискванията за помагала и тетрадки и ще започнат допълнителните средства. За екипи и за маратонки, като имате предвид, че са тийнейджъри, разбират от марки и няма да се мине евтино, казва Кремена Николова.

Така в сметката влизат и около 200 лв. разходите за дрехи, а в някои училища има и задължителни униформи, които могат да стигнат и 100 лв.

Сигурно ще има семейства, които ще бъдат доста затруднени, защото всичко това ще надхвърли една минимална заплата, според Кремена Николова./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче