Секции

02 May 2024 11:59

История за българското кисело мляко в САЩ

Пловдивчанинът Атанас Вълев близо десет години се бори с конкуренцията на гръцкия йогурт, който е номер едно на пазара в САЩ. Предприемачът намира път към сърцата на американските потребители, като се среща с тях и ги запознава със здравословните качества на българския продукт. Изчислил е, че през последните три години е разговарял с 15 000 души.

Резултатите не закъсняват

След като през 2014 година Атанас Вълев получи награда в престижния конкурс „Произведено в Америка” и зае челно място в класацията на „Деъри фудс”, сега получава награда за най-хубав йогурт в САЩ за 2016 година на Изложението за натурални продукти в Балтимор.

В началото са два буркана от компот, в които Вълев пренася българско кисело мляко до Америка. В продължение на 18 години той поддържа закваската, като прави домашно мляко, а през 2008 г. производството се премества от семейната кухня в една мандра в красивите планини в северната част на щата Ню Йорк.

Стартът на производствения процес е труден

„Ние го произвеждаме в една ферма. Не сме притежатели на фермата, но произвеждаме на ишлеме. Аз работих с тях първите два месеца, докато го направим и докато ги науча как да правят кисело мляко. От там нататък вече само контролираме процеса.

Те се бяха учудили, че млякото е толкова кисело и ме питаха много пъти дали съм сигурен, че точно така искам да го направим и аз всеки път повтарях, че това е оригинално кисело мляко и затова така се нарича. Впоследствие те толкова много го заобичаха, че друго мляко не искаха да ядат“, разказа Атанас Вълев.

Той печели почитатели на българското кисело мляко, като ги запознава със здравословните му качества. То вече е на щандовете във все повече магазини в САЩ и е носител на множество награди. Все пак конкуренцията с гръцкия йогурт е трудна.

Ентусиазмът и трудът на Вълев носят резултати

Оказва се, че случайно го намираме на път за Балтимор, където ще получи поредната си награда.

„Там ще ми бъде връчена награда за плодови млека на изложение на храните, което е едно от най-големите в Щатите“, посочи той./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче