Секции

02 May 2024 16:35

Глобите на шофьорите според пътниците в колата

Шофьорите, движещи се в аварийната лента на автомагистралата, ще се наказват строго от закона с глоба и книжка на трупчета. Мерките се въведоха след приемане на текстове от Закона за движение по пътищата на второ четене. Текстът предвижда да се санкционира с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от три месеца и глоба 1000 лв. водач, който се движи в лентата за принудително спиране по автомагистрала.

Глобата за всяко нарушение на правилата за движение да скача с по 50 лева за всеки превозван пътник в колата на нарушителя. Това предложение бе гласувано и одобрено по време на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, чийто председател е министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

С други промени стана възможно глоба за шофиране с наркотици да се налага дори ако те са били приети в предишни дни, а не непосредствено преди и след като водачът се е качил в автомобила.

Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не го направят, нарушителите няма да получат и шофьорската си книжка.

За превишаване на скоростта с повече от 30 км/ч. в населено място пък експертите предлагат отнемане на 10 точки от талона. На заседанието на Комисията по безопасност на движението е било прието и да се разработят трасета, по които линейките да стигат възможно най-бързо до болницата с ранен в катастрофа. Иска се още помощ от Министерството на здравеопазването за въвеждането на профилактика за пострадалите при пътни инциденти./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче