Секции

25 April 2024 07:35

Нанков: Няма да има шоково повишаване на цените на водата в България

Няма да има шоково повишаване на цените на водата в България. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на международна конференция "Опазване и устойчиво използване на водите в България" в Гранд хотел София.

Там, където има обективна нужда от поскъпване, повишаването ще се извършва след одобряване първо от местните общности и чак на последно място през КЕВР. Това ще става плавно и всичко трябва да бъде правено с една единствена цел - гарантиране на по-добра и по-качествена услуга на населението, заяви Нанков. Той говори за бъдещето на финансирането на ВиК сектора след 2020 г., с какви средства занапред ще бъдат строени язовири, пречиствателни съоръжения, водопроводи и как тези инвестиции ще се отразят върху цената на водата.

Средствата за инфраструктура по еврофондове ще бъдат силно ограничени и ще се премине от грантово финансиране, което понастоящем е основният източник на финансов ресурс, към отпускане на нисколихвени кредити, към предоставяне на банкови гаранции, допълни Николай Нанков. По думите му публично-частното портньорство може да бъде приложимо към сектора, но трябва да бъдем изключително внимателни, защото секторът е зависим от социалната и екологичната компонента.

Той даде пример, че ако се построи пречиствателно съоръжение с частни инвестиции, това ще рефлектира върху цената на водата. През 2018 г. със средства по Оперативната програма "Околна среда" предстои стартирането на инвестиция от близо милиард и половина лева в рехабилитация и инфраструктура на база на извършените регионални прединвестиционни проучвания, каза още министърът.

Той направи сравнение между пътната инфраструктура и ВиК инфраструктурата, като отбеляза, че дължината на ВиК мрежата под земята е над 90 000 км, което е точно 233 автомагистрали "Тракия". При ВиК пътищата няма обходни маршрути - или от кранчето тече вода, или няма, коментира Нанков и допълни, че затова секторът е силно социално чувствителен./Новините БГ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче