Секции

19 April 2024 23:51

Прекратиха делото срещу Иван Тотев

Окръжен съд – Пловдив прекрати съдебното производство по НОХД №1301/2017 г. и върна делото на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

Делото е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, с който са предадени на съд обвиняемите Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев. Срещу всеки един от тримата са повдигнати обвинения за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, пр.1 и пр.2 във вр. с ал.1, пр.1, алт.1, във вр. с чл. 20, ал.2, във вр. с ал.1 от НК – срещу Иван Тотев, по ал.4 във вр. с ал.1 от НК – за Димитър Кацарски и Димитър Колев.

Окръжен съд – Пловдив прие, че в хода на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемите и защитниците им, отстраними от органите на досъдебното производство. Констатирано е, че според обвинението тримата обвиняеми са извършили престъпление като съучастници, което им качество за всеки един от тях е описано с противоречия в обвинителния акт.

Указано е, че към предявяване на материалите по делото следва да се пристъпи след извършване на всички действия по разследването. Съществените процесуални нарушения рефлектират и върху възможността на ощетеното юридическо лице – община Пловдив, да реализира правата си в съдебната фаза на процеса.

Дадени са указания, ако прокурорът реши да упражни отново правомощието си да повдигне обвинение с обвинителен акт, да отстрани констатираните нарушения, като: посочи конкретно кои норми, какви права и задължения са създавали за всеки от обвиняемите; кои от тези права и задължения те не са изпълнили, превишили са или са нарушили и с какви действия всеки един от тях е реализирал поведение, изпълващо признаците на престъпление по чл. 282 от НК; настъпили ли са имуществени вреди и кои факти формират извод за това и за размера им; ако се твърди, че престъплението е извършено в съучастие, следва да бъде обосновано защо прокурорът приема, че е бил налице общ престъпен умисъл за извършването му и че у всеки от обвиняемите е била налице субективната представа за задружно осъществявана престъпна дейност.

Разпореждането подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче