Секции

08 May 2024 04:08

Обвиниха в хулиганство и побой скандалния ученик, смлял от бой учителя си

Районна прокуратура – Асеновград наблюдава бързо производство за извършени на 19.09.2017 г. хулиганство и нанесена от ученик телесна повреда на учител от Професионална Селскостопанска гимназия - гр. Садово. Към момента са повдигнати обвинения на А.Г., на 17 г., ученик в 12 клас в Професионална Селскостопанска гимназия - гр. Садово, за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, и нанасяне на лека телесна повреда на учител.

В хода на разследването е установено, че именно той е извършител на посочените престъпни посегателства. Обвиняемият А.Г. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде преценено дали ще бъде внесено искане в Районен съд – Асеновград за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Извършени са разпити на установените по делото свидетели, назначени са съдебно-медицинска експертиза на пострадалия учител и съдебно-психиатрична експертиза на обвиняемия. С протокол за доброволно предаване по делото е приобщен, като веществено доказателство, дървен кол, с който ученикът е нанесъл удар на учителя. Делото ще бъде приключено в законно установения срок за провеждане на бързо производство.

Междувременно директорът на РУО Иванка Киркова е поискала обяснение от директора Димитър Йорданов защо не е била уведомена веднага за инцидента. Това е трябвало да стане в рамките на час, както е по закон. РУО наблюдава и следи мерките, които е предприело ръководството на училището и дава предписания какво да се случи и какви мерки са най-адекватни към момента в предвид ситуацията. Психолог ще работи и с децата, и с учителите, а също така разговори ще бъдат проведени и с родителите.

Както БЛИЦ съобщи, нападнатият учител Ангел Велков е изписан от болницата и се лекува в дома си. От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа пратиха открито писмо до медиите, в което се казва: Поредният случай на безскрупулно погазване на училищни и човешки норми, е деяние, подвластно на Наказателния кодекс, но този случай визира и един друг отрицателен феномен - паралелна образователна система на децата и учениците от ромския етнос, създавана в годините на прехода. Образователна система, в която правилата са виртуални, а изключенията – правила.

Дългогодишният преподавател по английски език в Професионална гимназия по селско стопанство, най-старата българска професионална гимназия, Антон Велков, е пребит по най-зверски начин, а неговите думи: „Опитвам се да създавам ред, затова ги предизвиквам.

За тях учителят абсолютно нищо не значи”, звучат като присъда не само към образователната система, но и към цялото българско общество, присъда за действията и бездействията, довели до серийните инциденти. В момента тече кампанията на МОН: „Да приберем децата-роми в училище“, което е крайна необходимост за интеграцията и социализацията на тези бъдещи ученици.

Но всички ние, работещи в системата образователни дейци и заинтересованите институции, трябва обективно и безпристрастно да признаем, че досега интеграцията на „втора“ скорост беше провал! По предложение на РСО „Подкрепа“ – Пловдив ще бъде предоставена финансова и морална помощ на учителя Антон Велков, дългогодишен член на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Синдикат „Образование проведе консултации с МОН за своевременни и категорични действия за запазване авторитета и живота на българските учители, като МОН ще излезе със специална нота за този скандален случай и поредицата от агресивни действия, застрашаващи авторитета, достойнството и живота на учителите! Синдикат „Образование“ ще предложи на МОН да организира и финансира професионална охрана на входовете и коридорите на „рисковите„ училища./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче