Секции

25 April 2024 12:22

Стефан Филчев: Ще продължа да изпълнявам мисията си към културно-историческото наследство на Сопот, дори и да не съм на директорския стол

Ще продължа да изпълнявам мисията си към културно-историческото наследство на Сопот, дори и да не съм на директорския стол. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Стефан Филчев, който със заповед е освободен от длъжността си на директор на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Той посочи, че през последните пет години винаги е гледал на своята работа като на мисия и кауза. „Ако говорим за край, каузата „Сопот“ завинаги ще си остане в сърцето ми. Аз ще се боря с всички средства, първо юридически, а след това морални, в Сопот да се установи справедливост. Говоря предимно за музея, но и като цяло за Сопот. Ще търся своите права, заради всичко, което се получи.

Набързо скалъпената заповед за освобождаването ми, в която има и грешки, ще изиграе доста лоша шега на сценаристите. Има всички основания тя да падне в който и да е било съд. Второ, явно е, че при съчиняването на заповедта не е взето предвид, че този музей винаги е бил с литературен профил. Сега чрез изявления в медиите управляващите започнаха да изместват фокуса и твърдят не, че е нужен музеолог, археолог или историк, а че в музея има някакви нарушения и кражби“, посочи Стефан Филчев.

Той е категоричен, че заради тези обвинения и заради уронването на престижа на неговото име и това на институцията ще потърси правата си в съда. Филчев заяви, че очаква Министерството на културата да бъде сезирано и добави, че лично също ще го направи, за да излезе истината наяве.

На въпрос дали би се върнал на заемания до 21 септември пост, Стефан Филчев отговори, че е пред дилема. „Това е най-добрата работа, която съм вършил през целия си живот. Тук съм оставил много енергия, много хъс и сили. Имам много нови идеи и искам да продължа да работя.

От друга страна, знаейки почти две години как се работи под натиск, наистина се замислям дали си струва. Но пък тъкмо ще се провери доколко в Сопот, родния град на Иван Вазов, има гражданско общество и как мисли – дали като мен или като управляващите“, коментира той.

Междувременно стана ясно, че жители на Сопот ще протестират на 28 септември, за да изразят подкрепата си към Стефан Филчев и към свършеното от него, както и да изразят непримиримостта си към политически ходове като отстраняването на директора от неговия пост.

„Надявам се този протест да не бъде „яхнат“ политически. Ако това условие бъде спазено, наистина ще призова всички хора, които смятат, че подобен модел на груби действия спрямо ръководителя на една културна институция са неправилни, да подкрепят този протест. Дали ще участвам зависи от това дали протестът ще бъде „яхнат“ политически. Не трябва да се бърка културата и чисто музейната работа с политическите амбиции. Не трябва да се наруши невинността на тази култура“, категоричен е Стефан Филчев.

Той обобщи, че през последните почти две години е упражняват опит за натиск върху една културна институция, която е светиня за жителите на Сопот и за цяла България./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче