Секции

02 May 2024 05:25

Карлово: Открита бе фотодокументална изложба, посветена на 101 години от рождението на д-р инж. Иван Ночев

В Исторически музей Карлово бе представена фотодокументална изложба посветена на 101 години от рождението на авиоинженер Иван Ночев. Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев откри експозицията, която е организирана със съдействието на Община Карлово, Исторически музей Карлово, Дружество Ракетчик „Джон Ночев” и е част от Европейските дни на наследството в България.

Военният историк доц. д-р Петър Ненков представи важни моменти от живота на д-р инж. Иван Ночев.

В гигантската надпревара за овладяване на Космоса карловеца Иван Ночев е изобретил реактивните двигатели на спускаемия апарат, с които е станало плавното кацане на Луната, излитането и успешното скачване с кръжащия около Луната кораб. При кацането на Луната двете части на модула „Орел” били свързани с четири болта.

При излитането обратно към кораба „Аполо-11” болтовете били взривени и оттласнали едната половина на „Орел”... Тази малка ракета на Ночев преодолява лунното привличане и двамата астронавти Армстронг и Олдрин достигнали до кораба, скачили „модула на Ночев” с „Аполо-11”.

Иван Стефанов Ночев е роден в Карлово на 23 септември 1916 г. От малък се увлича по техниката, завършва аероотдела на механотехническо училище, стажува в завод "Арсенал" в Казанлък и започва работа при брат си Ганчо в Държавната аеропланна работилница. Двамата полагат основите на Аеропланната работилница към летище "Марино поле" - Карлово.

През 1942 г. Иван Ночев, заедно с други майстори по ремонта на самолети, е изпратен на специализация в Германия. Записва се за студент в Берлинската политехника, но войната го принуждава да се върне в България. В 1944 г. пак е студент - в Пражката политехника, прехвърля се във Виенския технически университет, където се дипломира като инженер. Работи на Виенското летище и отново се завръща у нас. Но в родината на немския възпитаник Ночев не са гледали с "добро око" и той решава да емигрира.

В 1951 г. прелита океана и се установява в Канада. Какво ли не е работил - от бране на диви ягоди край Торонто до старши инженер в компания.

Няма да гадаем кой и как открива Иван Ночев, но от 1956 г. той е вече в САЩ. С работата си Джон Ночев си завоюва завиден авторитет не само в Сан Диего, но и в цяла Калифорния. Американският Конгрес го удостоява с високо отличие за заслугите му към НАСА. Казват, че лични приятели са му били Роналд Рейгън и сенаторът Бари Голдуотър.

В началото на 1991 г. Ночев съобщил на сестра си Мария в Карлово, че е решил през май да посети България. Ала на 13 март след кратко боледуване починал. На погребението на Джон Ночев в Сан Диего присъствали трима президенти - Картър, Рейгън и Буш-старши. Нима само този факт не е показателен за изключителния талант на българина, за приноса му като водещ ракетен конструктор на НАСА!?

На представянето на експозицията беше връчена грамота за дарителство на Иван Чонов за предоставени автентични документи от живота на Ночев, а художничката Петра Керкенезова бе нарисувала портрет на Иван Ночев.

По повод Европейските дни на наследството на България, на 30 септември в Исторически музей Карлово ще се проведе ден на отворените врати. Входът за всички музейни експозиции ще бъде безплатен.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче