Секции

03 May 2024 00:55

Нов грипен щам ни тръшка на леглото за 2 седмици

Нов щам на грипа "Мичиган" ще ни мъчи тази есен и зима, предупреждават лекарите. Той протича със запушен нос и хрема, а боледуването може да продължи до 2 седмици, обясняват още медиците. Те напомнят, че ако през този период няма подобрение, трябва да се потърси лекарска помощ, защото инфекцията може да е преминала в бактериална и да донесе още повече усложнения. За опашки пред лекарските кабинети е рано да се говори, а пикът на грипната вълна традиционно се очаква през декември и януари.

„Марица” ви предлага няколко изпитани хитрини от килера на баба, с които да подсилите имунната си система заедно с модерната напоследък хомеопатия.

- Мед, джинджифил и лимони

Медът, лимоните и джинджифилът са много добри помощници през есенните и зимни месеци. Тяхната мощна комбинация засилва имунитета, а при наличие на настинка помага да намалите неразположенията и да се възстановите по-бързо.

Медът е богат на антиоксиданти, калий, натрий, калций, магнезий, въглехидратни вещества и други. Има антибактериално, антитуморно, противовъзпалително и антивирусно действие. Джинджифилът също има антивирусно, противовъзпалително действие и подпомага храносмилането. Богат е на витамини А, С, К, желязо, калций, магнезий и много други полезни вещества. Лимоните изобилстват от важния витамин С, действат антисептично, подпомагат храносмилането, чудесен източник са на калций и магнезий.

За да засилите защитните сили на организма и когато усещате първи признаци на настинка, приемайте всекидневно през цялата есен и зима следния еликсир. В голям стъклен буркан сложете лимони, нарязани на колелца или на парченца. Към тях добавете обелен и настърган или нарязан на тънки парченца джинджифил (около 1-2 супени лъжици). След това добавете обилно количество мед, който да покрие добре останалите съставки. Дръжте буркана на тъмно и хладно място. Добавяйте от тази комбинация към чай или хапвайте от нея всеки ден по 2-3 пъти. При настинки ще ви помогне да излекувате по-бързо кашлицата, болното гърло и ще облекчи хремата.

- Сок от бъз

Бъзът е супер ефикасен в битката с настинките и грипа. Той повишава имунитета, бори се с възпалението, когато сме болни, справя се с високата температура и е подходящ при инфекции на горните духателни пътища. У нас е много популярна лечебната отвара от бъз на Петър Димков. Тя се приготвя като почистите плодчетата на бъза и леко ги притиснете с вилица. В стъклен съд слагате ред плодове от бъз, ред захар, докато се напълни. Най-отгоре трябва да има захар. Затворете буркана и оставете за 3 седмици на тъмно място. След това прецедете и пийте сока по 1 с.л. на гладно за по-добър имунитет.

- Клеева тинктура

Едно пакетче от 30-35 гр. прополис (пчелен клей) се поставя за едно денонощие в камерата на хладилника, за да се стегне. След това в плътно пликче го счуквате с чукче, докато прополисът стане на дребни парченца. Заливате така получения прашец със 100 мл. чист 95-градусов етилов спирт. Прибирате бурканчето на тъмно и в продължение на седем дни го разклащате всеки ден, за да се разтвори прополисът в спирта. След това прецеждате през марля и клеевата тинктура е готова за употреба. За възрастни се приема по 30 капки сутрин и вечер, разтворени в 50 мл хладка вода. За деца над три годинки се слага в сокче или мляко по една капка за навършена годинка - също сутрин и вечер. Тинктурата се приема поне един час преди хранене.

- Меден еликсир

В буркан от 500 г чист билков мед се объркват 20 сурови бадемови ядки (предварително счукани на прах), 20 листа индрише (предварително стрити на кашичка), 1 с. л. мащерка (стрита на прах) и 3 лимона. Лимоните се измиват много добре и се смилат целите - заедно с корите и семките. От така приготвения меден еликсир се взима по една супена лъжица три пъти дневно преди хранене.

- Цитруси

Благодарение на ценните си свойства портокалът си е спечелил славата на мощен енергиен източник. В сезона на грипните вируси, цитрусовият плод може да бъде използван като полезно средство при предпазването от настинки. Оранжевият плод притежава ценни минерални вещества и хранителни съставки, има богато съдържание на витамини, най-вече на витамин С и антиоксиданти. Това го прави изключително ефективен „помощник“ на имунната система.

Грейпфрутът оправдава напълно ботаническото си име Citrus paradise - „райският цитрус”. Той е райският плод за вталяване на фигурата, повишаване на имунитета и мощен антиоксидант, който унищожава свободните радикали, главните виновници за стареенето на организма. Екстрактът от семки на грейпфрут е доказано мощен естествен антибиотик. Той притежава свойството да елиминира от организма около 800 щама бактерии и вируси и около 100 щама гъбични инфекции, като при това запазва чревната флора.

- Гинко билоба, женшен, зелен чай

Чаят от тези три билки също ще ни помогне да останем здрави през зимата. Гинко билобата е позната повече за подобряване на паметта. Всъщност обаче тази билка може да подсили и имунитета. Тя съдържа антиоксиданти, които пазят тялото ни от вредните свободни радикали. Редовният прием на женшен също подсилва имунитета. Освен това женшенът се бори успешно срещу инфекции на дихателните пътища. Зеленият чай пък е чудото за сваляне на килограми, в което мнозина се кълнат. Освен това се оказва, че редовната консумация на зелен чай повишава имунитета. Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и им пречат да навредят на имунната система.

- Лют червен пипер

Лютите чушки съдържат редица полезни за организма вещества, сред които протеини въглехидрати и витамини. Доказано е, че три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото цял килограм лимони. Съдържащите се в лютите чушки фитонциди засилват имунитета и подпомагат защитните сили на организма в борбата му срещу простуда и инфекции.

- Не подценявайте съня

Всеки човек е различен - организмът може да има нужда от сън между 6 и 10 часа всяка нощ. Набавяйте си необходимата ви почивка, за да сте здрави. Сънят се свързва с балансиране на хормоналните нива, включително и хормона на растежа и този на стреса. Ползите му са свързани и с поддържане на здравословно тегло, подобряване на мисленето и настроението. Проучвания доказват още, че кожата е по-жизнена и здрава, когато хората спят достатъчно.

- Намалете кафето

Кафето е изключително неправилен избор по отношение на имунната система. То "ограбва" витамините и минералите на организма и ви дехидратира. Трябва да се уверите, че с една чаша кафе, консумирате двойно повече вода.

- Пийте повече течности

Много хора свързват приемът на течности с потенето и високите температури през лятото. Да, това е така, тогава имаме нужда от повече течности, но това не значи и че през зимата не можем да се дехидратираме. Напукани устни, белеща се кожа, намалени уринирания с тъмен цвят и силен мирис са най-честите симптоми за дехидратация. За да не позволите това да се случи, не забравяйте да пиете достатъчно вода и чайове.

- Движете се

Дори да не обичате фитнес залите, съвсем спокойно може да засилите физическата си активност с ходене или каране на колело. Или пък с освежаващ сутрешен крос. При потенето изкарваме токсините от тялото и оптимизираме работата на целия организъм. А свежият въздух е гаранция за здраве./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче