Секции

28 March 2024 14:45

Карлово е един от новите биосферни паркове на ЮНЕСКО

Министърът на околната среда и водите Нено Димов изпрати писмо до кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, с което го информира, че съгласно решенията от 29-та сесия на Съвета на Програмата „Човек и биосфера“, провела се в централата на ЮНЕСКО в Париж, „Централен Балкан“ е обявен за един от четирите нови български биосферни парка.

Другите три са: „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“. Съгласно доклада от Сесията на програмата, „Централен Балкан“ и останалите три парка се включват в Световната мрежа на биосферните резервати.

Те са оценени, като отговарящи на съвременните изисквания, а директорът на Програма МАВ – ICC Цюнли Хан изразява поздравления към заинтересованите страни. Към писмото е приложен Сертификат - Биосферен резерват „Централен Балкан“, подписан от Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

От Секретариата на Програмата МАB предстои да изготвят специфични лога за всеки от 4-те биосферни парка. Към Сертификата е приложено и писмото от директора на Програма МАБ, с което информира председателя на Националния комитет по Програмата Владимир Владимиров за решението на МАВ – ICC.

Община Карлово е една от първите общини в България, която с решение на Общинския съвет, взето през юни 2015 г., се включва в създаването на съвременен биосферен парк в района на Централен Балкан.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче