Секции

26 April 2024 09:16

В Сопот ври и кипи: Днес искат оставката на кмета и заместника му

Голям протест подготвят гражданите на Сопот днес от 17.30 часа пред сградата на общината. Конкретният повод е освобождаването от работа на директора на къщата-музей „Иван Вазов“ Стефан Филчев. Неформалният обаче е това, че местните са недоволни от управлението. Рокадата, която повечето определят като политическа, става два месеца преди да изтече 5-годишният мандат на шефа на културната институция Стефан Филчев.

Както първо Карлово ТВ съобщи, преди няколко дни кметът Деян Дойнов спусна заповед за нови изисквания на длъжността. Според нея директорът на музея трябва да има завършено висше образование или музеология, или археология. Филчев е филолог.

Последното изискване буди недоумение, тъй като музеят е исторически. По социалните мрежи ври и кипи. Много са хората, които са недоволни от заместник-кмета на общината Николай Новаков. Казват, че се държи арогантно с тях и поведението му сред гражданите, колегите и в ОбС Сопот е недопустимо. Искат тандема Дойнов-Новаков да си ходи, за това довечера ще скандират за оставки.

Протестът е организиран от Гражданския комитет Сопот. Пред Карлово ТВ заместник-кметът Новаков изрази съмнения за далавери от страна на бившия вече директор, но не даде конкретни доказателства за това. Пред Карлово ТВ Филчев коментира, че е обиден и унизен, защото е направил много за популяризирането на историята, на Вазов и на туризма като цяло. Той смята да сезира компетентните институции по казуса.

Гражданският комитет има намерение да приеме декларация, която да изпрати до Министерството на културата и до омбудсмана Мая Манолова.

Междувременно днес по bTV ресорният министър Боил Банов каза: "Директорът на музея в Сопот е един много качествен човек и ние винаги сме го подкрепяли с проектите. Длъжностната характеристика е одобрена от Министерството и всяка промяна два месеца преди изтичане на мандата ще падне в съда. Съветвам директора да се обърне към съда, а кметовете на общини да не прибягват към такива саморазправи“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче