Секции

02 May 2024 21:05

Бизнесът, за който никой не говори, но погубва десетки животи в Балкана

Търсачи на трюфели стрелят на месо по натрапници, които навлизат в района им, а саморазправата минава в графата "инциденти по време на лов". Това разказа пред "Телеграф" 55-годишен мъж, който се занимава с търсене на деликатесната гъба от около 10 години. "Като златотърсачи сме. Стреля се ако влезеш в чужд район. Ако те хванат за пръв път, може да се отървеш с един здрав бой.

Но за втори път прошка няма. Много хора си отидоха от този свят заради трюфелите", разказва мъжът , който е родом от община в Източните Родопи. "Старите кучета в бизнеса са си взели най-добрите находища. Продали са по-тъпите райони на мутрите, които контролират бизнеса с гъби и билки. От своя страна те ги препродават на търсачите. Който има пари и дупе, плаща за няколко години напред.

Пускат и балъци, срещу процент от изкараното , но те са аматьори и нищо не намират. Само затъват в борчове и им стават роби за цял живот", допълва експертът, който желае да остане анонимен. Той не отрича, че се вадят много пари, но според него това е бизнес за отчаяни , защото дебнат много опасности.

До 50 000 лева се печелят на година от отглеждането на трюфели. Това съобщи Николета Симон - експерт по отглеждане на рядката гъба. Есенните гъби са по-търсени и по-скъпи. Килограмът тръгва от 200 лева и може да достигне 2000 лева, в зависимост от размера и качеството.

Роми на тумби щурмуват Балкана, за да търсят скъпите трюфели. За да се включат в гъбената треска, цели фамилии се връщат от гурбет в чужбина. Търсенето на трюфели в региона на общините Златарица и Елена започва още в ранна пролет. Тогава обаче "златните" гъби все още не са толкова скъпи и се купуват по "едва" 50-60 лева за килограм./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче