Секции

07 May 2024 02:00

Атанас Ташков: С програмата за детегледачи ГЕРБ изпълни важен социален ангажимент

В Бюрата по труда в цялата страна вече се приемат заявления за участие по проекта „Родители в заетост”, по който между 1500 и 2000 семейства ще имат възможност да кандидатстват за детегледач за период от 18 месеца.

Това е още един изпълнен ангажимент от предизборната програма на ПП ГЕРБ, съобщи народният представител от 16-ти МИР Пловдив-град инж. Атанас Ташков.

Той уточни, че една от заложените в документа социални мерки е именно създаване на повече възможности за съвместяване на личния живот и кариерата.

Проектът „Родители в заетост“ е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. По него могат да кандидатстват родители, чиито деца не са приети в ясла или градина и които имат нужда от детегледач, за да се върнат на работа или да потърсят такава. Детето трябва да е на възраст от 0 до 5 години.

Изискванията са родителите да бъдат в отпуск по майчинство за отглеждане на дете, ако са наети по трудово или служебно правоотношение, да са безработни или самонаети лица. Изборът на детегледач ще бъде изцяло на семейството, чието дете ще бъде отглеждано.

Важно е родителят да докаже, че е кандидатствал да запише детето си в ясла или градина, но то не е било класирано. Няма ограничение за наличието на родствени връзки между родителите и детегледача, нито ограничение по отношение на възрастта на детегледача.

По този начин бабите и дядовците, за чиито внучета няма места в детските заведения, могат да кандидатстват по програмата за детегледачи, уточни още народният представител от ПП ГЕРБ от Пловдив-град инж. Атанас Ташков.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче