Секции

02 May 2024 00:54

Наши младежи с активно участие във форум на ЮНЕСКО в Италия

Петима млади хора от новосъздадените биосферни паркове „Централен Балкан“, „Червената стена“ и „Узунбуджак“ представиха България по време на първия Младежки Форум на програмата „Човек и Биосфера“ на ЮНЕСКО. 282 младежи на възраст 18-35 г. от 85 държави и 140 биосферни парка от цял свят, прекараха една незабравима седмица в Делтата на р. По в Италия. След серия от интерактивни работилници, групова работа и множество дискусии, делегатите заедно създадоха своя визия за бъдещето на младите хора в биосферните паркове.

Младите участници преминаха през разнообразна програма, наситена с дебати за проблемите и възможностите за развитие, които програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО предоставя. Младите делегати имаха възможността да се запознаят с природата, културата и историята на Биосферния парк „Делтата на р. По“ чрез организирани екскурзии, включващи наблюдение на птици, разходка с лодка в лагуната, каране на каяци и колела. Не бяха пропуснати и местните кулинарни традиции, представени от студенти в Училището за гастрономия в Адрия.

Направен бе SWOT анализ на Програмата и бяха предложени конкретни решения на описаните проблеми, както и действия, насочени към популяризиране на биосферните паркове и възможностите, които предоставят. Крайният резултат от Младежкия Форум бе Обща Декларация, с която младите хора от биосферните паркове по света изразяват своето мнение и нужди, изискват действие и се ангажират да предприемат конкретни инициативи, свързани с програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.

Накрая на форума, бяха избрани 10 държави и 10 делегати, които да прочетат Общата Декларация пред всички участници и гости на високо ниво. Сред тези десет делегати, беше и представителката на Биосферен парк „Централен Балкан“ – Галина Михайлова, която гордо прочете пред всичките над 350 души част от декларацията. Повече информация за форума, както и видео от вълнуващата седмица.

Участниците във форума ще са посланици и лектори по време на уебинарите, които Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) организира като част от проект “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта”, финансирани от Мтел еко грант - „Природа с бъдеще“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче