Секции

25 April 2024 08:28

За 12-та поредна година Общинската библиотека в Карлово организира Есенни дни на книгата

За 12-та поредна година Общинската библиотека в Карлово организира Есенни дни на книгата. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на културната институция Мирослав Колев. По думите му събитието има за цел да насърчи четенето и да популяризира книгите сред обществеността. „По време на Есенните дни на книгата в Карлово ще срещнем карловската общественост с писатели, журналисти и други творци на България.

Целта на библиотеката е чрез тази жива среща със съвременни творци на българската литература и култура да се обогати интелектуалния живот в града и да се привлече вниманието на обществото върху ролята и значението на четенето и книгите“, коментира Мирослав Колев. Той посочи, че програмата на Есенни дни на книгата в Карлово започва на 4-ти и ще продължи до 18 октомври, представяйки различни теми и жанрове.

Събитията ще започнат от 18.00 часа на 4-ти октомври със среща-разговор с журналистката Весела Божилова и представяне на документалната повест „Смърт край розите“. На 5-ти октомври от 17.30 часа в Детския отдел на библиотеката в Карлово 12-годишната ученичка Филиз Палаз от СУ „Христо Проданов“ ще представи своята втора книга „Светът на светулките“.

На 6-ти октомври от 18.00 часа в Камерната зала на читалището ще се проведе среща-разговор с детския психолог Димитрина Проданова и представяне на книгата „Как да спасим децата от възрастните и обратно“.

След това програмата на Есенни дни на книгата в Карлово продължава на 10-ти октомври със среща-разговор с Юлий Йорданов и представяне на книгата за съдбата на Яна Язова и Тодор Боров, озаглавена „Съдба, прободена от перото“. Срещата ще се проведе в Камерната зала на читалището от 18.00 часа.

Отново на същото място и по същото време, но на 12-ти октомври, ще се състои литературен аукцион-рецитал „Из творческия свят на писателя Светослав Цветков“.

На 13-ти октомври ще се проведе среща-разговор с журналистката Анета Янакиева и представяне на сборника с народни песни за Апостола на свободата – Васил Левски. Представянето ще бъде съпътствано от богата фолклорна програма.

На 16-ти октомври от 18.00 часа в Детския отдел на Общинската библиотека в Карлово ще се състои среща-разговор с Красимира Кацарска и представяне на книгата с разкази и новели „Свечеряване“.

Програмата на Есенни дни на книгата ще приключи на 18-ти октомври от 18.00 часа в Камерната зала на читалището със среща-разговор с редактора Христо Георгиев и представяне на книгата „България на мирната конференция Париж – 1946“.

„Общо осем са авторите, които ще гостуват на Есенните дни на книгата в Карлово. Винаги може и повече, но и пренасищането със събития също не е хубаво. Публиката, дори и да има желание да посети всички събития, няма как да го направи. Постарали сме се да ги направим в удобно време, за да могат всички да посетят отделните прояви“, коментира Мирослав Колев. Той подчерта, че публиката очаква с интерес традиционното събитие.

„Стремим се да насърчаваме четенето и сред най-малките потребители, което ни дават стимул да организираме събития и за тях, сред които срещи детски издателства и автори. За децата е интересно да се срещнат с автора и след самата среща да си вземат автограф и да се снимат за спомен“, коментира директорът на Общинската библиотека в Карлово.

Мирослав Колев отбеляза, че заедно с представянето на книгата на детския психолог Димитрина Проданова на 6-ти октомври, в Детрския отдел на библиотеката ще бъде открита изложба на детски рисунки на деца, преживели насилие. „При нас ще бъдат семеен консултант и детски психолози, които ще поговорят с присъстващите как трябва да се помага на такива деца. Чрез изложбата може да се види как децата съпреживяват случилото им се с рисуване на белия лист“, каза още Колев./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче