Секции

10 June 2023 20:31

Кметът на Карлово с важни новини в интервю за Карлово ТВ(ВИДЕО)

На важната за Карлово историческа дата-3 октомври, когато е роден е Евлогий Георгиев, един от двамата братя-големи дарители, кметът на общината д-р Емил Кабаиванов съобщи важни новини. В интервю за Карлово ТВ градоначалникът каза, че се връща от среща в президенството с представители на Софийския университет. Стартира съвместна инициатива между община Карлово и висшето учебно заведение, създадено от братята Евлогий и Христо Георгиеви.

Събитието ще се провежда се под патронажа на президенството и касае възстановяването на вилата на Евлогий Георгиев, която е знаков паметник на културата за подбалканския град. Този паметник на културата е общински, преди 4 години местната власт изработи архитектурен проект за възстановяване на сградата, която сега е в плачевно състояние и тъне в разруха.

„Първата ни стъпка ще бъде да убедим Министерството на културата, че статута на обекта трябва да прерасне в обект от национално значение. Финасирането ще бъде съвместно-от общината, Софийския университет, догодина той чества 130-годишнина от създаването си.

Ще се търси и европейско финансиране, за да стане реалност поетапното възстановяване на вилата. След реконструкцията на сградата ще я изпълним със съдържание. Тук ще бъдат провеждани тематични симпозиуми с преподаватели и студенти от СУ по журналистика, история, студенти в областта на изкуствата. Идеята е заедно с творци от карловска община тази вила да ражда интелектуален и духовен продукт“, съобщи кметът.

Договорени са с Агенция Пътна инфраструктура важни за Карлово проекти. „Започва изграждането на третото кръгово кръстовище в посока София. Конкурсът за избор на изпълнител вече е приключил и предстои изпълнителният директор на АПИ да подпише договора с изпълнителя и да стартира изграждането на третото кръгово кръстовище, така важно за града. Има осигурено финансиране в размер на над 700 хиляди лева.

То е осигурено съвместно от АПИ и община Карлово. Днес на заседание на МС предстои да бъде определена сумата, с която ще се финансира започналият вече ремонт на пътя Баня-Карлово. Тази сума е част от 100-е милиона, които правителството гласува миналата седмица за ремонт на републиканската пътна мрежа.

Прехвърлянето на част от пътя София-Бургас, който сега върви по централната улица на града, да минава по улица „Теофан Райнов също бе тема на разговор и се надявам до края на годината да стане, коментира Кабаиванов.

Относно ремонта на пътя Дъбене-Войнягово-Климент кметът отново обясни, че Държавен фонд земеделие все още не е готов с договора, който трябва да се подпише. След това трябва да се обяви конкурс за избор на изпълнител. С този проект се кандидатства миналата година, спечелен е, одобрено е финансирането. Забавянето не е от страна на общината. Ремонта ще продължи около година, тъй като е основен. Всеки момент се очаква този договор да бъде подписан“, съобщи в интервюто д-р Кабаиванов.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче