Секции

25 April 2024 14:33

В Карлово отбелязахме 198 години от рождението на Евлогий Георгиев(ВИДЕО)

С тържествена церемония, състояла се пред паметника на двамата братя дарители Евлогий и Христо Георгиеви в родния им град Карлово, бяха отбелязани 198 години от рождението на Евлогий – най-големият дарител в историята на България.

Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов припомни значимия принос на братята Евлогий и Христо Георгиев за Карлово и България. Под патронажа на Президента, съвместно със Софийски университет и община Карлово започват реставрационни дейности на вилата на Евлогий Георгиев, каза още д-р Кабаиванов.

Ученикът Тодор Тенев от 8”а” клас на ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви” рецитира стихотворението „Дарители” /автор на стихотворението е Ралица Христова-преподавател по литература/.

На тържеството присъстваха Емил Коцев - дистрикт-гуверньор на Ротари България, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет Карлово и президент на Ротари клуб-Карлово, Стефан Стефанов – секретар на общината, членове на Ротари клуб Карлово, ученици от ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви”, граждани и гости. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на двамата братя.

Евлогий Георгиев е най-големия дарител за построяването на Софийския университет, за най-голямата болница на Балканите в края на 19 век – болницата в Цариград. С негови дарения са построени българските училищата в Браила, Букурещ и Солун.

За родния си град Карлово той дарява средства за построяване на фабрика за вълнени платове, техническото училище и болница. Двамата братя дарители издържат бедни български ученици в чужбина, даряват средства за читалища, училища, болници в различни държави.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче