Секции

20 April 2024 05:05

Кметът на Карлово пред учени от 70 страни: Поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет

В зала „Васил Караиванов“ в Карлово се проведе Европейска научна конференция, на която бяха представени резултатите от двегодишните изследвания върху разработването на методология за картиране и оценка на екосистемните услуги. Община Карлово е българският представител в европейски проект, който се занимава с изучаването и прилагането на екологични мерки за обогатяване на градските екосистеми.

Кметът д-р Емил Кабаиванов приветства участниците в конференцията: „Добре дошли уважаеми представители на научната мисъл от цяла Европа в град Карлово - един от най-важните биосферни резервати в парк „Централен Балкан“. Поставили сме си за цел и работим, за това градът ни да бъде един град, в който да има естествен преход от зелената градска среда и екосистеми към естествената среда на Стара планина. В региона освен традиционна икономика и машиностроене, развиваме и в следващите години все по-успешно ще развиваме различните форми на туризъм - исторически, планински, спа и други видове.

Тук е един от районите на България, в който имаме изключителна чистота на въздуха, много дни със слънцегреене, запазена природа и липса на производства, които да я замърсяват, развито биологично земеделие. В този смисъл поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет“, каза кметът и добави, „Надявам се резултатите от проекта, който реализирате в момента, да ни помогне и на нас, местната общност, за да бъде нашият град още по-зелен, градската зелена екосистема да бъде добре поддържана, след като бъде картирана по всички изисквания на Европейския съюз. Нашият град да бъде още по-чист и привлекателен, както за гражданите, така и за гостите, които очакваме да дойдат“.

На конференцията бяха дискутирани нови подходи и методи за изследване и картиране на екосистемни услуги в Европа, което да подпомогне изпълнителната власт в управлението на природните ресурси. Учени от Софийския университет и Българска академия на науките представиха резултати от научни проекти, осъществени в района.

В конференцията участваха 70 учени и представители на изпълнителната власт от почти всички страни на Европейската общност, асоциирани държави и Европейската комисия. Партньор по проект „ЕСМЕРАЛДА“, по който работят учените е Националният институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

Българските представители в проекта са: доц. Боян Кулов и проф. Стоян Недков от този институт, доц. Миглена Жиянски от Института по горите към БАН и доц. д-р Биляна Борисова от Факултета по геология и география в Софийския университет. Участниците в конференцията имаха възможност да разгледат град Карлово и посетиха парк „Водопад“.Проект „ЕСМЕРАЛДА“ се финансира по програма „Хоризонт“ 2020 за наука и иновации, грантово споразумение № 642007.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Задачата на живота не е в това да бъдеш на страната на мнозинството, а в това да живееш съгласно вътрешни, създадени от самия теб закони.


Марк Аврелий