Кметът на Карлово пред учени от 70 страни: Поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет

В зала „Васил Караиванов“ в Карлово се проведе Европейска научна конференция, на която бяха представени резултатите от двегодишните изследвания върху разработването на методология за картиране и оценка на екосистемните услуги. Община Карлово е българският представител в европейски проект, който се занимава с изучаването и прилагането на екологични мерки за обогатяване на градските екосистеми.

Кметът д-р Емил Кабаиванов приветства участниците в конференцията: „Добре дошли уважаеми представители на научната мисъл от цяла Европа в град Карлово - един от най-важните биосферни резервати в парк „Централен Балкан“. Поставили сме си за цел и работим, за това градът ни да бъде един град, в който да има естествен преход от зелената градска среда и екосистеми към естествената среда на Стара планина. В региона освен традиционна икономика и машиностроене, развиваме и в следващите години все по-успешно ще развиваме различните форми на туризъм - исторически, планински, спа и други видове.

Тук е един от районите на България, в който имаме изключителна чистота на въздуха, много дни със слънцегреене, запазена природа и липса на производства, които да я замърсяват, развито биологично земеделие. В този смисъл поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет“, каза кметът и добави, „Надявам се резултатите от проекта, който реализирате в момента, да ни помогне и на нас, местната общност, за да бъде нашият град още по-зелен, градската зелена екосистема да бъде добре поддържана, след като бъде картирана по всички изисквания на Европейския съюз. Нашият град да бъде още по-чист и привлекателен, както за гражданите, така и за гостите, които очакваме да дойдат“.

На конференцията бяха дискутирани нови подходи и методи за изследване и картиране на екосистемни услуги в Европа, което да подпомогне изпълнителната власт в управлението на природните ресурси. Учени от Софийския университет и Българска академия на науките представиха резултати от научни проекти, осъществени в района.

В конференцията участваха 70 учени и представители на изпълнителната власт от почти всички страни на Европейската общност, асоциирани държави и Европейската комисия. Партньор по проект „ЕСМЕРАЛДА“, по който работят учените е Националният институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

Българските представители в проекта са: доц. Боян Кулов и проф. Стоян Недков от този институт, доц. Миглена Жиянски от Института по горите към БАН и доц. д-р Биляна Борисова от Факултета по геология и география в Софийския университет. Участниците в конференцията имаха възможност да разгледат град Карлово и посетиха парк „Водопад“.Проект „ЕСМЕРАЛДА“ се финансира по програма „Хоризонт“ 2020 за наука и иновации, грантово споразумение № 642007.

 

Днес Ви питаме:

Купувате ли книга за подарък?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Времето
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив

„Никога няма да прекосиш океана, докато не се осмелиш да изгубиш брега от очи“


Христофор Колумб