Секции

28 March 2024 19:19

Мечето Джими преброди 600 км. из Джендема

На 7 юни т. г., служители на парковата дирекция и експерти от Сдружение за дива природа „Балкани“ освобождават двугодишното мече Джими от бракониерска примка край с. Осетеново. Поставен му GPS-GSM нашийник и е отведено на безопасно място в Национален парк „Централен Балкан“, съобщават от ресорната служба.

От тогава сигналите, които изпраща мечето, разказват за неговите странствания. След като прекарва известно време край горите между подбалканския път и границата на парка, мечето предприема пътешествия във високата планина. През август разузнава дебрите на резерват „Джендема“. От началото на септември сигналите са от Националния парк – спуска се в Тъжанското ждрело, изкачва се до Кадемлийското пръскало и продължава южно от масива Триглав.

Връща се и поема на север, пресича пътя с. Тъжа – гр. Априлци, за да се озове край Острешка река. Около седмица се задържа в района между Острец и Видима, след което се отправя на изток и за 14 часа се озовава в горите край Батошевския манастир и продължава към Габровския балкан. През втората половина на септември прехвърля билото на планината и обхожда южните склонове под вр. Бузлуджа. Продължава на югоизток и обикаля в горите край селата Горно и Долно Изворово и Селце.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче