Секции

30 April 2024 22:00

Кметът на Карлово: Местна и държавна власт трябва да се опитаме да решим въпроса с незаконните жилища през следващите 5 години

Държавата трябва да подпомогне общините за преобразуването на земеделски земи, които не се ползват по предназначение и за приобщаването им към регулацията на населените места, за да се предоставят на роми, които искат жилища. Тази практика предлага община Карлово за решаване на въпроса с незаконно пребиваващите и нерегламентираните постройки в общините. Това съобщи в интервю за предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

По думите му проблемът е хроничен и касае цялата държава. Но този проблем не може да бъде решен без подкрепата на държавата. Той стои на дневен ред и пред община Карлово. „Земите, които сега не се ползват, защото в тях вече има самонастанили се роми, трябва да бъдат разделени на малки парцели и всички, които желаят да построят жилища да си ги закупят, за да притежават редовни документи и актове за собственост”, смята кметът Кабаиванов. Така всичко, което е незаконно може да бъде съборено.

„Тук трябва да ни помогне държавата, тъй като сега тази процедура е много сложна и затова местната и държавна власт трябва да обединим усилията и да се опитаме през следващите 5 години да решим въпроса с незаконните жилища”, каза Кабаиванов. По думите му, сега нашите съграждани роми, като не притежават законни жилища, не плащат нито ток, нито вода. Общините им съставят актове за административни нарушения, но като нямат постоянен адрес, те не могат да ги санкционират материално и се получава една порочна безнаказаност, която не трябва да продължава.

„Лесно е да се започне събаряне на незаконните постройки, но преди тези акции трябва да бъде решен въпроса с жилищата. Като ги съборим къде ще живеят след това тези хора? Ще дойдат пред общината и ние трябва да им осигурим къде да живеят“, каза още кметът на Карлово. Затова именно трябва да се преобразуват тези земеделски земи и да се пуснат за продажба.

Според Кабаиванов по селата тези земи ще бъдат на минимална стойност и ще бъдат минимално допустими, до около 300 дка, за да си ги закупят хората, да си построят законни къщи и да почнат да плащат данъци. „Вярно е, че сега има е по-изгодно, защото нямайки законна собственост те не плащат нито данък сграда, нито такса смет, често се закачат към уличното осветление и не плащат ток, незаконно се връзват и към водата и не плащат и вода”, добави Кабаиванов.

По думите му те са част от обществото и след като искат да ползват облагите на социалната, на пенсионната система и на образователната, те трябва да си изпълняват ангажиментите като граждани на общината и на държавата./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано.


Виктор Юго