Секции

25 April 2024 06:52

Директорът на музея в Клисура: Приключва ремонтът на две важни исторически сгради

Завърши реставрацията на Червенаковата къща в Клисура, ремонтните дейности по Павурджиевата къща също са пред приключване. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Стоян Иванов, директор на Историческия музей в Клисура, който стопанисва обектите от културно-историческото наследство на Клисура.

„Дейността на музея тази година беше изцяло насочена към опазване на тези две къщи, които не бяха реставрирани дълъг период от време. От следващата 2018 година двата обекта на Исторически –Клисура ще бъдат по-приветливи и се надявам, че ще посрещат повече туристи“, коментира Стоян Иванов. Той каза още, че тежката зима в началото на годината е възпрепятствала увеличаването на посетителския поток към музея, но сега топлата есен компенсира загубеното.

Червенакова къща е първата възстановена къща след опожаряването на града по време на Априлското въстание. В нея са посрещнати руските освободители. На първия етаж се намира автентичен дюкян от началото на 20-ти век. В къщата се помещава също Музея на картофите.

Павурджиевата къща е в характерен възрожденски архитектурен стил. Съчетава етнография, история и розопроизводство. Тук е учреден първия таен революционен комитет за Четвърти революционен окръг – Пловдив. В двора на къщата се намира единствената запазена днес розоварна./Радио Фокус

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче