Секции

24 April 2024 16:07

В Карлово отбелязахме 125 години от смъртта на д-р Иван Богоров

По повод 125 години от смъртта на д-р Иван Богоров – издателя на първия български вестник „Български орел, книжовник, голям родолюбец и радетел за чистотата на българския език, бяха поднесени цветя пред паметника му в Карлово.

Антон Минев - заместник-кмет на община Карлово, разказа за живота и делото на д-р Иван Богоров.

Да отдадат почит и признание на народния будител бяха: д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово, Данка Зидарова и Стойо Карагенски - заместник-кметове на община Карлово, Анастасия Чолакова заместник-председател на Общински съвет Карлово и общински служители.

Д-р Иван Богоров е учител, търговец, индустриалец, градски и военнен лекар в руските войни, вестникар. Силен ентусиаст, с желание да създава промени. А постигнатото от него не е малко – през над седемдесетгодишния си живот е сътворил тридесет и пет книги, печатани в 5 европейски столици.

Издател е на 8 вестника и списания, имащ една-единствена цел – неговата дейност да бъде основата на възродената, съвременна и модерна българска нация. Много от неговите начинания стават стъпка в тази насока. След смъртта му през 1892 година, общественици и учени си спомнят за него като за човека, без когото българската култура би се развила не само със закъснение, но и със затруднение.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче