Секции

20 May 2024 00:16

Каталуния обяви независимост, Испания й налага пряко управление

Регионалният парламент на Каталуния взе решение за отделяне на областта от Испания и за обявяване на Каталунска република, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Същевременно испанският Сенат одобри въвеждането на пряко управление в Каталуния, съобщиха информационните агенции.

Сепаратистки ориентираните депутати избухнаха в аплодисменти при обявяването след тайното гласуване на резолюцията, приета със 70 гласа "за" при 10 "против" и 2 "въздържал се" за обявяване на Каталунска република. Каталунският премиер Карлес Пучдемон и вицепремиерът Ориол Жункерас се поздравиха, като се прегърнаха и ръкуваха след гласуването.

Преди това каталунските законодатели взеха друго решение - за започване на "учредителен процес" за отделяне на областта от Испания. Тази резолюция предвижда изработване на конституция и започване на преговори "на равна нога" с правителството в Мадрид за сътрудничество.

Повечето опозиционни депутати - социалистите, от Народната партия и "Гражданите" - бойкотираха вота и напуснаха залата.

След като автономната област обяви независимост от Испания, Горната камара на испанския парламент упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява пряко Каталуния от Мадрид, предадоха Ройтерс и Франс прес. Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа "за" при 47 "против" и един "въздържал се".

Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуния, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.

Сега испанското правителство трябва да реши как и кога да приложи мерките. То казва, че те са временни и имат за цел да възстановят законността в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.

Испанският премиер е взел решение да свика извънредно заседание на правителството довечера, съобщи в. "Вангуардия", цитиран от ТАСС. Агенция Европа прес предаде, че испанското правителство ще обжалва в Конституционния съд декларацията за независимост, приет от каталунския парламент.

По-рано днес Рахой призова за спокойствие.

"Призовавам всички испанци за спокойствие. Върховенството на закона ще възстанови законността в Каталуния", написа Рахой в Туитър минути след спорното гласуване в каталунския парламент, което вероятно ще бъде обявено за незаконно от централните власти.

Междувременно хиляди хора, събрали се пред парламента на Каталуния, за да подкрепят стремежа на автономната област за отцепване от Испания, вече танцуват и се радват. Множеството наблюдаваше процеса на гласуването и броенето на живо на големи екрани.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че решението на каталунския парламент да обяви испанската автономна област за независима не променя нищо за ЕС, като той ще продължи да разговаря само с Испания./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен