Секции

25 April 2024 20:30

В Сопот ще отбележат Деня на будителя с известни съвременни писатели

В Деня на будителя трима от най-четените и коментирани български автори се обединяват заедно, за да ви посрещнат в къщата на Патриарха на българската литература - Иван Вазов. Ралица Генчева, Даян Шаер и Радослав Гизгинджиев ще се срещнат със своите читатели и приятели в една от най-важните къщи на българщината; ще споделят в кратки текстове, какво значи за тях този празник. Дискусията ще премине в отворен разговор между авторите и публиката – ще си говорим за силата на словото, вдъхновението, любовта и живота, съобщават от музея.

Ето и повече за авторите:

Ралица Генчева е родена на 20 ноември 1986г. в град Варна. Завършва University of Portsmouth и след завършването започва работа в международна одиторска компания. Издава първата си книга през 2016 г. Стихосбирката й „Този път, за да ме чуеш“ излиза на пазара през месец юли. Преиздава се четири пъти в рамките на половин година. "Този път, за да ме чуеш" става любимата поетична книга за 2016г. в конкурса "Моята любима книга", където хиляди читатели се включват в гласуването.

Успехът й е изненада за самата нея, както и за всички в литературните среди, тъй като Ралица е финансист по професия, не е подкрепена от голямо българско издателство и е непознато име за авторите, критиците и медиите в България. Подтикната от желанието да помага и на други автори, през 2017г. стартира програмата "Как да стана успешен автор" заедно с романиста Деси Нико.

Програмата е безплатна и стотици автори се включват в нея. През април 2017г. Ралица Генчева записва видео, в което чете своята дебютна стихосбирка. Целта на записа е да достигне до читатели, които нямат възможност да закупят книгата, до такива, които обожават книгите в различни формати, но най-вече - до незрящи хора, за които аудио прочитът е начин да се докоснат до думите. Тази година се появи втората й стихосбирка „Има ли по-рано от сега?“

Даян Шаер е родена на 15.08.1992г. в град Русе. Тя е писател от българо-сирийски произход. През 2014г. излиза нейният първи разказ "Като на лента" в сборник на издателство "Сиела". Пише известно време разкази, които биват публикувани на различни места. През 2015г. излиза дебютният й роман "Има ли места в Рая?".

Завършва бакалавър "Психология" в НБУ, а в момента изучава "Филмово и Телевизионно изкуство". Мечтата й е да направи пълнометражен филм по дебютната си книга книга „Има ли места в Рая“. Тази година се появи на пазара и втората й книга „На моята майка Сирия“, своебразно писателско интервю, в което описва животът на жена, избягала от войната.

Радослав Гизгинджиев е завършил “Кинорежисура” в класа на режисьора Дочо Боджаков, завършва Българска филология във Великотърновския университет. Заснема поредица провокативни експериментални филми сред, които са „Светлосиньо“, „Бродят“, „Минутите“ и „Позеленяла есен“. Игралният му дебют е филмиран разказ на Елин Пелин – „Изпуснати думи“, чиято главна роля е на Койна Русева.

Дебютния му роман „Рай“ се превръща в една от най-коментираните и продавани книги за последните години и се преиздава повече от 7 пъти. Втората книга „Страници от Рая. Дневниците“ преобръща представите на книгоиздателите и гнева на българските критици като се разпродава за отрицателно време. Поредната провокация, която писателят и режисьорът задава на себе си и публиката е проект „Любов“ – 4 моноспектакъла, придружени с 4 книги, които се появиха в края на 2014 г.

„Тук ли си?“ „Любовта не може просто да отмине“ „Въпреки всичко“ и „Моето име“.

През пролетта и лятото на 2015 г. се появява продължението на романа „РАЙ“ – „Вратите – РАЙ II част“ и „Пеперудите – РАЙ III част“.

През зимата на 2016 г. се състоя премиерата на моноспектакъла на Петър Антонов „Едуард“, където Радослав Гизгинджиев отново е режисьор и сценарист.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче