Секции

19 April 2024 04:56

Японска делегация в Карлово: Искат сътрудничество в културата, икономиката и екологията

Представители от общината на японския град Мураяма, префектура Ямагата Кацухико Ягучи и Хитоши Нишидзука се срещнаха с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и изразиха готовност за сътрудничество и обмен в областта на културата, икономиката и екологията между двата града. Те представиха интереса на кмета на град Мураяма Такао Шифу към град Карлово за посещение на делегация от 25 човека от японския град за Празник на розата 2018 година.

Подобно на Карлово, в град Мураяма се отглеждат розови насаждения. През 2002 година там е открит парк „Хигашизава“, който е известен в Япония със своите 750 вида рози от цял свят, включително и от България. Японският град провежда два пъти в годината, през юни и септември, празник, посветен на градинската роза, която е техен символ. Японците проявиха интерес към българския автентичен фолклор и народните традиции и обичаи.

Д-р Кабаиванов изрази своята готовност за сътрудничество и в други практически области, като архитектура, благоустрояване, екология, икономика, управление на отпадъците и др. Той представи забележителностите, инфраструктурата, минералните извори в град Баня и традиционния бизнес в общината.

„Япония е една високо технологично развита страна, от която можем много да се учим, особено по отношение на дисциплина и организация“, заяви кметът. Той подари на двамата японски представители златни значки с образа на Васил Левски и дискове със записи от Празника на розата в Карлово. Гостите от своя страна подариха на кмета, типичните за град Мураяма розови сладки.

При посещението си в България японските представители са договорили с Българската федерация по художествена гимнастика провеждане на тренировъчни лагери на националния ни отбор в град Мураяма за подготовка за Олимпиадата в Токио през 2020 година.

Ягучи и Нишидзука разгледаха Туристически комплекс „Старинно Карлово“ и посетиха парфюмерийното предприятие „Българска роза“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче