Секции

29 March 2024 01:19

Сопотски майстор: Държах сабите на Наполеон и Александър I

Майсторът на украсено оръжие Евгени Димов ще покаже свое произведение в Ермитажа в Санкт Петербург, Русия. Той ще участва в изложба на "Гильдия мастеров оружейников", чиято подготовка е в ход. За произведенията на Евгени Димов казват, че те сякаш не са направени от човешка ръка. А майсторът смята, че участието му в изложба в Ермитажа е огромно предизвикателство - руската школа се различава от всички останали по света.

Навсякъде техниките за изработването на един художествен нож са дърворезба, гравюра, инкрустация, но нож, изработен от руски майстори, вече не е занаятчийско произведение, а чист арт, то е произведение на изкуството. В неговото създаване много често участват и художници, и скулптори, казва Димов.

Това, което ще представя в Ермитажа, трябва да бъде най-доброто ми произведение, казва Евгени Димов. Майсторът от Сопот вече нахвърля идеи за украсеното хладно оръжие. Той ще е първият българин, чиято творба ще бъде показана в световния музей на изкуствата.

Майстор Евгени вече остави едно свое произведение в "Гильдия мастеров оружейников" - стоманена карфица, позлатена с 24-каратово злато, чиято главичка изобразява емблемата на творческата организация. Сувенирът е с обичайните размери на карфица, а сопотският майстор успял да създаде миниатюрното бижу под лупа.

Евгени Димов получи покана за участие в изложбата в Ермитажа от самия творчески съюз. В Гилдията членуват най-добрите руски майстори, те са и най-добрите в света.

По същото време по тяхна покана и от тяхната квота майсторът от Сопот участва в стажировка в Ермитажа. По време на заниманията, водени от специалисти с научни степени и звания, музеят отвори хранилищата на оръжейни експонати, а участниците в стажировката се докоснаха до оръжията на императорите.

Държах в ръцете си сабите на руският император Александър I и на френския Наполеон Бонапарт. Изучавах отблизо изработката на двете оръжия, сравнявах школите на майсторите, които са ги изковали и украсили.

От гледна точка на нашия занаят украсата на сабята на Александър I е направена по добре позната и нетолкова сложна технология. Фигурите са изваяни с киселина, т. е. сабята е ецвана, както казваме ние, ножарите. Но пък е направена толкова майсторски, има невероятни детайли, че всеки майстор ще ахне пред такова оръжие, разказва Евгени Димов.

Държах и една от сабите на Наполеон Бонапарт. Тя е донесена в Русия след победата над Франция от Александър I като трофей. Точно това оръжие не е с богата украса, но пък е интересно заради притежателя си.

Изучавах отблизо цялата колекция от пистолети Колт, изработени специално за Александър III и за династията Романови, елегантна гравюра с инкрустации с чисто злато краси тези оръжия, обяснява майстор Димов.

Руската школа за украса на оръжие е ненадмината в света. В кръга елитни оръжейници, приятели на Евгени, са Александър Белый от Беларус, братята Куксин от руския град Белгород, майсторът със златни ръце Муса Алмов от Кавказ, скулпторката Юлия Вазанова от Москва.

Имам огромно желание да покажа на нашата публика - ценители и любители, невероятните произведения на руските творци, споделя майстор Евгени. Той предложил на руската гилдия техни майстори да покажат своя изложба в Пловдив.

Но нейното организиране е много сложно - става въпрос за уникални, много ценни експонати, които са и много скъпи. А транспортирането им през границите и осигуряването на застраховки и охрана изисква и много средства.

По-лесно ще е да се направи майсторски клас - да дойде майстор от Русия и да създаде група, на която да представи техники, концепции. Това може да стане в Пловдив или Сопот, а може и на двете места. Интересът ще е голям, смята Евгени Димов.

Руските майстори много харесали нашия пленер "Нож", организиран в занаятчийския център "Сопотски еснаф". Имало голяма вероятност напролет, когато е поредното издание на пленера, в него да участват двама прочути майстори от Русия - Евгени Добрин и Алексей Стрелкин. Тяхното присъствие щяло да е от голяма полза на българските им колеги.

Гильдия мастеров оружейников е много впечатлена от детската школа в "Сопотския еснаф". Навсякъде, където бяхме в Санкт Петербург - и в Ермитажа, и в Академията по приложни изкуства "Щиглиц", и в Гатченския арсенал, те ме представяха и като ръководител на детска школа по занаяти.

Руснаците ценят изключително много вниманието към децата и осигуряването на приемственост във всяка сфера. На тях това им е болката - смятат, че има отлив от занаятите.

Но това, което видях, ме кара да мисля точно обратното - ателиетата им са пълни с деца и млади хора, които работят до късно вечер, обяснява Димов. / Източник: в.”Марица”/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче