Секции

24 April 2024 15:43

Българското европредседателство обсъдиха в Карлово

На 10 ноември, в заседателната зала на община Карлово, се проведе втората информационна среща по проекта на Областна администрация - Пловдив – „Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследствоо 2018 към предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на култутата през 2019 г.” На събитието присъстваха двама от зам.- областните управители на област Пловдив – г-жа Евелина Апостолова и г-н Петър Петров, зам.-кметовете на община Карлово – Антон Минев и Стойо Карагенски, председателят на Общински съвет Карлово – Теодор Шойлеков, общински съветници, кметове, читалищни дейци, учители и общественици.

Срещата откри зам.-областният управител г-жа Евелина Апостолова. В приветствието си, тя подчерта, че като равнопоставени членове на ЕС, ние не трябва да имаме само очаквания, че жиивотът ни автоматично ще стане по-добър, но имаме и ангажименти към европейското семейство, които трябва да изпълним в името на единна и икономически силна и развита Европа.

Приветствие към гостите, като представител на общината-домакин, поднесе и зам.-кметът на град Карлово – Антон Минев. Той изтъкна, че по-малките общини от областта също имат какво да покажат в различни области на обществения живот и че има редица интересни изяви, с които общината да се представи на предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на културата.

Представянето на проекта започна с кратък анимационен филм - „Десет години България в ЕС” и включваше четири мултимедийни презентации.

Първата презентация пред гостите направи ръководителят на проекта, началникът на отдел „Координация и европейска интеграция” – г-жа Снежана Александрова. Тя разясни на присъстващите, че поредицата от информационни срещи се провеждат по инициатива на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организират от Областна администрация – Пловдив, както и че проявите са част дейностите по провеждане на комуникационните инициативи от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2017г.

В презентацията си, на тема „Българско председателство на Съвета на ЕС, 01. януари-30 юни 2018 г.”, г-жа Александрова представи информация, посветена на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и приоритетите на страната ни при председателството на Съвета на ЕС.

На информационната среща бяха представени още три презентации. Първата, на тема „2018 –от Европейска година на културното наследство, Европа за култура”, беше представена от г-н Красимир Лойков от Европейски информационен център „Европа директно”, Център „Образование за демокрация”.

Презентацията на гл. асистент д-р Стоян Антонов от ПУ „Паисий Хилендарски”, беше на тема „Еврпейскатата година на културното наследство, Регионални оптики”, а Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019“, представи темата „Път към Пловдив”.След края на презентацията си, представителите на Фондация „Пловдив 2019“, обявиха отворена покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Те подчертаха, че поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, а срокът за кандидатстване е от 1-ви ноември 2017 до 31-ви януари. Пълният текст на поканата, както и всички документи, необходими за кандидатстването могат да се видят на: http://plovdiv2019.eu/

Следващата информационна среща ще се проведе на 17.11.2017 г. в гр. Стамболийски. /Източник: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче