В публична лекция премиерът Борисов изказа притеснения от това, че в Германия още не е съставено правителство и от отношенията между ЕС и Турция

В началото на своята публична лекция в УНСС премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования за загиналите в катастрофи през последните дни и поздрави Григор Димитров за победата му снощи на тенис турнира в Лондон.

Борисов изказа притеснения от това, че в Германия още не е съставено правителство и от отношенията между ЕС и Турция. В ЕС има недоверие към Турция, но това е най-силната армия в южния фланг на НАТО, посочи премиерът. Мирът и преговорите са най-доброто средство за решаване на проблемите. Имаме добри отношения с Турция и затова има малък миграционен натиск върху нашата южна граница, добави той.

Европа е най-доброто място за живеене, всички искат да отидат там и затова трябва да се съобразяват с нея. Европейските политици бързо трябва да застанат на твърда позиция спрямо мигрантите. Когато се решават техните проблеми, в тях трябва да участват лидери на ЕС. Длъжни сме да си проведем разговорите и Турция да е стратегически партньор и в ЕС, и в НАТО, макар и за членство в ЕС да не става дума. Длъжни сме да не се поддаваме на емоции, а да търсим прагматични решения, заяви Борисов.

Европа трябва да обърне внимание на Балканите, каза премиерът. Преди години темата за Балканите не стоеше на дневен ред в ЕС, обаче вече има Брекзит и Балканите могат да заместят излизащата от Съюза Великобритания с нейната природа и население, посочи Бойко Борисов. Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще предизвика напрежение в бъдеще и формиране на сфери на влияние от други велики сили, допълни той. За тези шест месеца /колкото е българското председателство на Съвета на ЕС/ не може да се даде дата за влизане в Евросъюза на тези страни, но може ясно да се каже на младите хора в региона каква е тяхната перспектива, за да не я напускат. Когато излязат младите хора от една страна, остават само пенсионерите, няма кой да работи и икономиката спира, каза Борисов.

Развиваме цифровата икономика и се надявам да падне цената на роуминга в страните от Балканите, добави той.

Премиерът изрази надежда през 2018 година срещата "16 плюс 1" между Китай и страните от Източна Европа да е в България.

Той заяви, че е оптимист за влизането ни в "Чакалнята на Еврозоната". По думите му Шенген ще бъде преработен и свободата за преминаване на границите ще бъде преразгледана.

Ние имаме добри отношения с арабските страни, с Китай и Иран. Ако Русия спазва Минските споразумения, то санкциите ще паднат и там, посочи той. Ключовата дума е мир и към него трябва да се стремим всички, защото от войната по-лошо няма, каза Борисов./Източник информация: БТА/

 

Новини от региона:

Изложба на израелски открития е подредена в Карловската галерия (видео)

Увеличава се броят на доброволците на Български червен кръст в региона

Карловски ученици с вечер под надслов „Апостола - близък и далечен“

Книги за военната история дари министър Красимир Каракачанов

Интерактивна табела, посветена на Васил Левски, бе открита в Куртово на Сирни Заговезни

Поклон, Апостоле!

На Сирни Заговезни кметът Дойнов поведе кукерите от „Сопотските чичовци“

Още...

Днес Ви питаме:

Пазим ли новите детски площадки?

Благодарим Ви за гласуването

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Времето
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив

Голямото сърце открива пред нас пътя на делата, а големият ум – пътя на творбите.


Шопенхауер