Секции

26 April 2024 23:13

В Климент откриват паметник на патрона на селището

С новия облик и инициативите за опазване на българските традиции Климент става най-патриотичното село в Карловско. След броени дни на Стария мегдан ще бъде открит паметник на патрона на населеното място свети Климент Охридски. А на една от фасадите на детската градина ще грейнат ликовете на Левски, Ботев, Вазов, Климент Охридски, Кирил и Методий, както и цифрите, азбуката и текстът на българския химн.

Инициативата за това е на кмета Мано Манов. Той се зае с мисията да пази традициите и ценностите на създателите на българската държава и на Възраждането още преди 20-ина години, когато застана начело на селото.

Паметникът на свети Климент Охридски ще бъде открит с голямо тържество на 25 ноември. Мемориалът представлява катедра, изградена от гранит, върху нея от същия камък е разположена книга. На катедрата е ученикът на Кирил и Методий, ликът му е възпроизведен от иконите и е ограден с малки бели камъчета. Композицията е поставена на Стария мегдан, който заедно с новия парк край него ще се превърне в място за провеждане на празниците на Климент. Мемориалът ще бъде осветен от представител на Пловдивската митрополия.

По същото време ще бъде открита и Просветната стена в Климент. Направихме я върху една от фасадите на детската градина. Това крило на сградата не се използва, разказва Манов. Покрихме стените със зебло, а прозорците станаха рамки на картини - портретите и текстовете, за които вече стана дума.

Отдавна обмислям тази идея, но я осъществяваме сега. Част от средствата бяха предоставени от едно младо семейство от Климент - Наталия и Георги Георгиеви, обяснява кметът на Климент. Заедно с поканите за сватбата младожениците отправили и призив към сватбарите парите, заделени за цветя, да бъдат сложени в дарителска кутия. Кметството също предоставило няколкостотин лева и така с общи усилия и труд новият декор на селото вече е готов.

Просветната стена се вижда отдалеч, а децата от забавачницата ще играят край нея и ще виждат лицата на великите българи, азбуката, цифрите и текста на химна, коментира Мано Манов.

Преди три години по негова инициатива в Климент бе оформена уникална Алея на родовете. Пред растящите там дървета бяха поставени 52 табла, всяко от които разкрива с графично изображение и текст корените и разклоненията на местни родове. Алеята е отворена и в нея всяко семейство от Климент, което още не се е включило, може да го направи. Манов е сред първите в страната инициатори и автори на грандиозни възстановки на живота на Климент от далечни времена до наши дни, както и ръководител на самодейните състави в селото.

Тази дни родолюбивият кмет поръча при смолянски майстори тракийски народни носии за подрастващите от Климент, които ще наследят родителите си - танцьори, певци и кукери в самодейните състави на селото. Момичетата ще облекат сукмани с извезани по полите цветове на маслодайна роза, момчетата ще се пременят с бели бродирани ризи и заедно ще учат климентските хора и обичаи./Източник информация и снимки: в.”Марица”/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче