Секции

26 April 2024 17:56

Токио и Сеул приветстваха решението на Вашингтон да включи отново Северна Корея в списъка с държави, подкрепящи тероризма

Токио и Сеул приветстваха решението на Вашингтон да включи отново Северна Корея в списъка с държави, подкрепящи тероризма, заявявайки, че това ще засили натиска върху Пхенян да се откаже от ядрената си програма, съобщи Ройтерс.

Връщането на Северна Корея в списъка с държави, подкрепящи тероризма, позволява на Вашингтон да налага още санкции срещу Пхенян, който продължава програмите си за ядрено оръжие и балистични ракети, в нарушение на санкциите на ООН, отбелязва агенцията.

"Аз приветствам и подкрепям /това решение/, защото то увеличава натиска върху Северна Корея", заяви пред журналисти японският премиер Шиндзо Абе.

Южна Корея очаква това решение да допринесе за мирната денуклеаризация на Пхенян и да доведе Северна Корея на масата на преговорите, заяви външното министерство в Сеул.

По-рано вчера американският президент Доналд Тръмп заяви на правителствено заседание, че Северна Корея "освен че заплашва света с ядрено унищожение, е подкрепила неколкократно актове на международен тероризъм, включително убийства на чужда земя".

Северна Корея фигурира в списъка на държавите, подкрепящи тероризма, от 1988 до 2008 г. заради предполагаемото си участие в бомбен атентат срещу южнокорейски самолет, отнел живота на 115 души през 1987 година. Правителството на републиканеца Джордж Буш извади страната от черния списък, за да подпомогне преговорите по ядрения въпрос, но те в крайна сметка се провалиха./Източник информация: БТА; снимка: АР/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче