Секции

29 April 2024 10:06

Мемориал на Св.Климент и Просветна стена откриха в Климент (видео)

В памет на Св. Климент Охридски, патрон на Климент, на стария мегдан в селото бе открит мемориал. Скулптурата е изградена от гранит. Върху катедра е положена отворена книга с лика на Св. Климент и букви от българската азбука.

Паметният знак откри кметът на общината д-р Емил Кабаиванов и кметът на Климент Мано Манов. Гост на тържествата бе народният представител Веска Ненчева. Тя благодари на своите учители и ги покани да бъдат нейни гости в Народното събрание. Ненчева обяви финансова подкрепа от една минимална работна заплата за първото дете от Климент, прието да учи в Софийския университет. Ако студентът ще се обучава в специалността „Българска филология“ ще има и още стимули, поясни народният представител.

Кметът Емил Кабаиванов се ангажира с финансирането на пътуване на представителна група от Климент до старата българска столица Охрид, където да се поклони пред мощите на Светеца. Кабаиванов вече е поръчал от там икона на Св. Климент. Тя трябва да се зареди от неговата духовна сила и да се пренесена в с. Климент, допълни кметът на общината.

По-късно Мано Манов откри Просветна стена. На нея са изографисани лицата на Левски Ботев, Вазов, Св. Климент Охридски, Кирил и Методий, българската азбука, цифрите и текстът на химна. Образите на народните будители са на фасадата на Детската градина в центъра на селото. Голяма част от средствата за изписването са дарени от младото семейство Наталия и Георги Георгиеви.

Тържествена света литургия отслужиха епископ Арсений – викарий на пловдивския митрополит Николай и свещеноиконом Марко Тодоров, архиерейски наместник на Карловска духовна околия в съслужие с храмовото духовенство на църквата „Св.Георги“ в с. Климент по повод 1100 години от смъртта на Климент Охридски – просветител на българите, ученик на братята Кирил и Методий в разпространението на словото по славянските земи.

Празничният ден за жителите и гостите на Климент завърши с богата концертна програма, изнесена от децата в Детската градина и самодейните читалищни състави.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато отидох в училище ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш като пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота.


Джон Ленън