Секции

07 May 2024 13:29

Шеста среща на Инициативата 16+1 в Будапеща

В Будапеща бе открита Шестата среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Унгарският премиер Виктор Орбан е домакин на форума.

Лидерите на 16 европейски държави, включително България, и премиерът на Китай Ли Къцян ще изработят нов подробен план за сътрудничество на инициативата 16+1 пет години след като й бе даден старт. Обсъждат се редица съвместни инициативи в областта на икономиката, търговията, транспорта, енергетиката, екологията, инфраструктурата.

Пекин цели да инвестира в мащабни инфраструктурни проекти в Централна и Източна Европа, отбелязва британският вестник „Файненшъл Таймс“. Унгария кръсти форума „Отварянето на Изток“, сърбите говорят за „надеждно приятелство“, а полското правителство отбелязва „огромните възможности“, които се откриват в партньорството с Китай.

В рамките на форума се провеждат и разговори в двустранен формат между премиерите на Унгария и Китай Виктор Орбан и Ли Къцян. Двамата са си поставили за цел да издигнат на по-високо ниво отношенията между страните си./Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче