Секции

07 May 2024 17:48

36 души бяха арестувани в Македония за безредиците в парламента на 27 април

36 души бяха арестувани в Скопие във връзка с погромите и нападението в македонския парламент на 27 април. При безредиците бяха пребити над 100 души, сред които и сегашният премиер Зоран Заев. Сред задържаните е бившият министър на вътрешните работи Митко Чавков, който по време на размириците бе ръководител на Бюрото за обществена сигурност. Трима депутати от ВМРО-ДПМНЕ също са задържани, сред тях Кръстьо Муковски и Жаклина Стефановска. Те са били сред организаторите на нахлуването в парламента и сред близките съратници на бившия премиер Никола Груевски.

За някои от задържаните прокуратурата иска постоянен арест. Срещу някои са повдигнати обвинения за нападение срещу Конституцията и сигурността на Република Македония. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат най-малко 10 години затвор.

Над 100 души пострадаха при сблъсъците в т.нар. Кървав четвъртък. Тогава привърженици на Никола Груевски нахлуха в сградата на парламента след избора на етническия албанец Талат Джафери за негов председател. Сред ранените бяха лидерът на СДСМ Зоран Заев и Зиядин Села от албанския Алианс на Зиядин Села./Източник информация: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче