Секции

26 April 2024 12:12

Васил Левски – из кривините на литературната иконография (видео)

Научна конференция на тема „Васил Левски – из кривините на литературната иконография” се проведе в Карлово на 1 и 2 декември. Инициативата бе съвместна между филологически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и НМ „Васил Левски“, който бе и домакин на събитието.

Приветствия към участниците отправиха ректора на ПУ”Паисий Хилендарски” проф. д-р Запрян Козлуджов, заместник-ректора на СУ“Св. Климент Охридски“ доц. д-р Георги Вълчев и заместник-кмета на община Карлово Стойо Карагенски.

По време на конференцията бяха представени разработки като: „Левски: канонизацията”, „Васил Левски в контекста на балканските освободителни движения през погледа на Гърция”, „Държавническото иконизиране на Васил Левски в англоезичната преса”, „Васил Левски – портретът”, „ Биографията на Апостола от Захари Стоянов и устойчивите стериотипи в публичния образ на Васил Левски”, „Символизации на образа на Васил Левски в самосъзнанието на бесарабските българи”. Специално място в програмата бе отредено и за проекта „Апостола в детските очи” на НМ”Васил Левски” и фондация”Васил Левски”.

В дискусионната маса се включиха студенти и млади научни работници.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче