Секции

21 September 2018 19:06

Коледният базар в Климент с нова благотворителна кауза (видео)

„Трябва да съхраняваме българското. В Климент го правим не само по Коледа, но и през цялата година“- каза за Карлово Тв Мано Манов – кмет на селото. Според него всеки трябва да знае своя корен и култура.

Важна традиционна инициатива по Коледа е базарът. Той вече е отворил врати в "Етнографската сбирка" до местното кметство. Много хора участват в него чрез направата на ръчни сувенири. Малката Николета от Климент е убедена, че да си изработиш нещо сам е много по-хубаво и затова единствено трябват любов и желание.

По думите на кмета средствата от коледния базар се използват за различни цели. Със събраните 550 лева миналата година е стартирала кампанията да се направи паметник на Климент Охридски. Това начинание се реализира преди известно време. На 25 ноември в памет на св. Климент Охридски, патрон на Климент, на стария мегдан в селото бе открит мемориал. Скулптурата е изградена от гранит. Върху катедра е положена отворена книга с лика на св. Климент и букви от българската азбука.

Сега с коледния базар се поставя началото на една нова инициатива за следващата година. Да се направи един огромен метален кръст, който през деня да събира светлината, а нощно време да свети. „Нашето село е изцяло християнско“- сподели Мано Манов.- „Така ще покажем вярата си в Бог.“

За празниците Кметството и читалище “Васил Левски-1928“ са подготвили богата коледно-новогодишна програма за жителите на селото.

Днес Ви питаме:

Готови ли сте за новата учебна година?

Благодарим Ви за гласуването

Културен афиш
Изтегли си късметче

Може би когато си на 34, няма да мечтаеш за същите неща, както на 24, но все още ще можеш да мечтаеш.


Брус Спрингстийн