Коледният базар в Климент с нова благотворителна кауза (видео)

„Трябва да съхраняваме българското. В Климент го правим не само по Коледа, но и през цялата година“- каза за Карлово Тв Мано Манов – кмет на селото. Според него всеки трябва да знае своя корен и култура.

Важна традиционна инициатива по Коледа е базарът. Той вече е отворил врати в "Етнографската сбирка" до местното кметство. Много хора участват в него чрез направата на ръчни сувенири. Малката Николета от Климент е убедена, че да си изработиш нещо сам е много по-хубаво и затова единствено трябват любов и желание.

По думите на кмета средствата от коледния базар се използват за различни цели. Със събраните 550 лева миналата година е стартирала кампанията да се направи паметник на Климент Охридски. Това начинание се реализира преди известно време. На 25 ноември в памет на св. Климент Охридски, патрон на Климент, на стария мегдан в селото бе открит мемориал. Скулптурата е изградена от гранит. Върху катедра е положена отворена книга с лика на св. Климент и букви от българската азбука.

Сега с коледния базар се поставя началото на една нова инициатива за следващата година. Да се направи един огромен метален кръст, който през деня да събира светлината, а нощно време да свети. „Нашето село е изцяло християнско“- сподели Мано Манов.- „Така ще покажем вярата си в Бог.“

За празниците Кметството и читалище “Васил Левски-1928“ са подготвили богата коледно-новогодишна програма за жителите на селото.

 

Днес Ви питаме:

Купувате ли книга за подарък?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Времето
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив

Предизвиквам те цял ден да търсиш положителната страна на нещата!