Секции

29 March 2024 07:00

Карловски деца се докоснаха до занаятите в Бухаловия хан (видео)

„Детската работилница е основна цел на сдружение „Карловски занаятчийски еснаф“."- сподели за Карлово ТВ председателката Десислава Баракова. „Това е популяризирането на занаятите и то най-вече сред младите. Децата са най-податливи да ги възприемат “- разказва тя. Според нея, ако едно дете разпознае занаята и започне да го работи от най-малка възраст, вероятно в годините на своето израстване то ще продължи да се интересува от него.

Това са били и аргументите, Сдружението да реализира инициативата Ден на малките занаятчии, в който вратите на ателиетата в Бухаловия хан, в туристическия комплекс „Старинно Карлово“, са отворени специално за децата . Инициативата се превръща в традиционна. Стартирала през 2016 година след първия учебен ден, през 2017 година Сдружението решава тя да бъде по време на коледните празници, а през 2018 година ще бъде за 1 юни – Деня на детето.

„Има интерес от децата, определено има много жив интерес.“ – са наблюденията на Десислава Баракова. „ Естествено не всички деца ги вълнува това нещо. Може би не ги вълнува дотам, че нямат никакъв контакт със занаята. Когато видят как работиш, когато им обясниш, особено когато седнат да работят, тогава всяко едно от тях по свой начин проявява себе си и интерес към занаята.“

За споделеното от майсторите-занаятчии и наученото от децата можете да разберете от видеото.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче