Секции

28 March 2024 23:32

Одобрена е програмата за 2018 г. на оперния конкурс в Карлово (видео)

Белгийката Вероник Стеено се срещна със зам.-кмета на Община Карлово Антон Минев, за да предложи програмата на Международния оперен конкурс „Розата на Евтерпа в Карлово“ за 2018 г., която бе одобрена. Стеено е главен спонсор и организатор на международното събитие, което се провежда съвместно с Община Карлово и НЧ „Васил Левски-1861г.“.

Първото издание на „Розата на Евтерпа в Карлово“ е през 2010 година. Традиционно конкурсът е през месец септември. През годините е съпровождан с различни изложби, подредени в карловската художествена галерия.

Новото през 2018 г. е това, че успоредно с конкурса за най-добър млад оперен изпълнител, ще има и Международен конкурс за цигулари. В Общинската художествена галерия ще бъде подредена изложба в памет на големия оперен певец-тенор Огнян Николов.

Вероник Стеено е родена в малкия белгийски град Мехлен на 25 км от Брюксел. Нейните родители били хора на изкуството. Баща й Франсоа Стеено работил като стъклописец, а майка й била виртуозна цигуларка.

Самата Вероник е художник-аниматор. В Генк Лимбург – Белгия тя създава училище по анимация, където е преподавател 35 години. В България идва по европейска програма. В Националната академия за театрално и филмово изкуство /НАТФИЗ/ основава студио по анимация. Много от студентите й работят в Германия, Америка, Китай и България. Нейният най-добър ученик, българинът Брони Ликоманов, който работи за студиото „Уолт Дисни“ в Лос Анджелис изработва почетната награда – статуетка на богинята Евтерпа специално за оперния конкурс в Карлово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче