Секции

25 April 2024 17:46

Замърсяващите автомобили в София ще бъдат спирани от движение на пътя

От днес ще се спират от движение коли, които замърсяват въздуха над допустимото. Пътната полиция в София, започва проверки за вредните емисии газове от автомобилите, като част от мерките срещу опасно мръсния въздух в града. За целта Столичната община предостави на Пътна полиция днес седем нови уреда – т.нар газанализатори. Стойността на устройствата е около 70 хил. лева, като средства са от бюджета на Столичната община.

Проверките ще бъдат извършвани при регистрация, но също като текущ контрол в пункта на КАТ в "Дървеница", както и на пътя. Устройствата проверяват нивото на вредните емисии в изгорелите газове на автомобилите, обясни началникът на столичната Пътна полиция комисар Тенчо Тенев, при представянето им пред медии.

Уредите ще бъдат използвани в каналите за регистрация, където се измерват газовете. Автомобил, който не отговаря на изискванията, няма да може да бъде регистриран или пък ще бъде спиран от движение, докато собственикът не предприеме действия, за да влезе колата в нормите. Това обясни зам.-директора на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Пет от уредите ще останат в КАТ на каналите, а други два ще са на разположение на патрулиращите полицаи, които ще проверяват превозните средства на пътя. Ще се спират предимно по-старите автомобили.

При представянето на уредите министърът на екологията Нено Димов заяви, че ще преговаря с Европейската комисия да се намери финансиране за купуване на такива газанализатори за всички пунктове за регистрация в страната. Те са общо 28 - по един във всеки областен център.

"Ще преговарям МВР да може бъде бенефициент по оперативната програма", обясни той. Димов прогнозира, че до края на тази и началото на следващата година инициативата да бъде реализирана в цялата страна.

"София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна, няма да има необходимия ефект. Това е добра първа стъпка и трябва да има и следващи за пунктовете за технически преглед, контрол върху сервизите и по пътищата, така че да можем да се преборим с един от двата най-големи замърсителя на въздуха", каза Димов.

Кметът Йорданка Фандъкова е предложила на Тенчо Тенев в рамките на един месец КАТ да даде възможност на шофьори, които искат да си проверят нивата на замърсяване от автомобилите си, да го направят безплатно в пункта в "Дървеница".

Фандъкова цитира данни, според които около 60% от замърсяването на въздуха в столицата идва от трафика на автомобили, а около 40% от битовото горене. Така тя обясни и нуждата от строгия контрол.

"Със СДВР стигнахме до извода, че КАТ могат да извършват контрол, ако имат достатъчно уреди. Столичната община пое ангажимента и закупихме 7 газанализатора, които предоставихме на Пътна полиция, за да може да не се допускат автомобили, които не отговарят на изискванията за замърсяването на въздуха", допълни Фандъкова.

Тя цитира данни от извършени през септември измервания, с дадена за временно ползване апаратура за дистанционен анализ на съдържанието на вредните емисии в отработените газове на превозните средства, според които само около 6.5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми. Те обаче допринасят за една четвърт от замърсяването от транспорта.

/Източник информация и снимка: Дневник/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче