Секции

29 March 2024 15:20

Караянчева: Ботев е България (видео)

Ще бъде създаден национален комитет за честване на 170 години от рождението на Христо Ботев, оповести председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто почетен патронаж се проведоха тържествата в Калофер по повод отбелязването на бележитата годишнина. Официалното учредяване ще бъде на 18 януари в Народното събрание. Така 2018 ще бъде годината на Ботев. „Цяла година ще честваме Ботев, ще говорим за него и ще се прекланяме пред неговата памет.“- каза пред гости и граждани Цвета Караянчева.

В официалното си слово председателят на парламента сподели, че „няма по-трудно от най-лесното нещо - да се говори за Ботев и България в навечерието на 170 години от рождението му. Трудно, защото за неговия живот, дело и творчество неведнъж са говорили едни от най-великите българи, неговите съратници и последователи, преминали през пламъците на въстанията и войните за национално освобождение, както и неговите потомци и изследователи, посветили се на безсмъртното наследство, което ни остави като публицист и поет. Лесно, защото няма българско дете, което да не знае, че "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, независимо от превратностите и противоречията в родната ни история, независимо от подемите и погромите, независимо от превратите и революциите“. В заключение Караянчева подчерта, че „Ботев е България. И без Ботев няма и не може да има България. Той ни завеща делото и стремежите си. Ботев живее във всеки българин и ще живее в душите на бъдещите поколения не само със силата на своята поезия, но и със своя образ на велик мечтател и световен реформатор“.

Сред официалните гости на тържествата в Калофер бяха народни представители, общински съветници, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и Началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Йорданов.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче