Секции

21 September 2018 19:40

На Ивановден традиционно къпаха булки в Сушица (видео)

На Ивановден в карловския квартал Сушица къпаха традиционно булки, които са сключили брак през изминалата година Обичаят е древен, идва от незапомнени времена и се нарича „Къпанак“.

“Къпят се в коритото на Дръндевата чешма за здраве, плодородие и берекет“- споделя важните моменти на обичая Гинка Тодорова – член на настоятелството на НЧ“Васил Левски 1927“- кв.Сушица. „ На предния ден младите ергени запушват коритото на чешмата, за да се напълни с вода. Всяка булка се приготвя вкъщи с традиционната носия за този ден“. Носията включва черен сукман, бяла кърпа с редици, бели чорапи и терлици, с които невестата отива до чешмата. На кръста си, вместо престилка и чапрази, булките се връзват бели кърпи. После придружена от своите кумове и оркестър булката отива на чешмата. Тук тя застава на изток прекръства се, хвърля вода през двете си рамена, след което кумовете с бакърено менче я изкъпват. На края булките хвърлят менчето с водата по публиката за здраве на всички присъстващи.

В тазгодишния „Къпанак“ се включи и Нона Стойкова. Прави го с идеята да се запазят традициите и да се съхрани българското. „Надяваме се догодина булките да са повече на този ден“ – каза за Карлово Тв Нона. Заедно с нея бе и малката й внучка Симона. „Включихме я, защото до една годинка малките момиченца могат да се къпят на този ден, а от догодина кумата и кумът къпят на Богоявление малкото дете“.

В празника, организиран от читалището в Сушица, се включиха и много именици. След като се окъпаха всички жени, които са се задомили през предходната година, във водите влязоха и те.

Събитието бе уважено и от народния представител Веска Ненчева и кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който дари с икона на Пресвета Богородица с Младенеца всяка окъпана булка.

Днес Ви питаме:

Готови ли сте за новата учебна година?

Благодарим Ви за гласуването

Културен афиш
Изтегли си късметче

Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано.


Виктор Юго