Секции

26 April 2024 04:03

Знаковите места на шествието за Освобождението на Карлово (видео)

„От началото на миналия век се организират тържествени чествания за отбелязване на Освобождението на Карлово и Стремската долина“ – разказа за Карлово Тв Мария Деянова – директор на местния Исторически музей.

Тази година градът бележи 140 години от възкресението си за нов, свободен, самостоятелен живот. И сега „не са избрани случайно обектите на тържественото шествие. Това са обектите, свързани с историческите събития, разиграли се в нашия град преди 140 години“ – споделя още Деянова.

Началото на шествието е Пулевата къща. В нея преди 140 години, през зимата на 1878 година, отсяда освободителят на Карлово и на Стремската долина генерал Павел Петрович Карцов заедно със своя щаб. Именно оттук започва разпореждането за устройството на освободения град.

Тържественото придвижване продължава по улица „Генерал Карцов“, която е една от най-оживените главни улици в града. Неслучайно тя е била наречена така още в първите години след Освобождението. По нея са били преминали основните руски войски, освобождавайки Карлово.

Шествието завършва с военен церемониал и поднасяне на венци и цветя в знак на почит и признателност пред паметника на генерал Карцов, който е в западната част на града.

„Това, което ние дължим на освободителите, на всички тези, които положиха своя живот и овековечиха с кръвта си правото да има свободна България и да живеем днес свободно, е ясно съзнавано от гражданите на Карлово, имайки предвид колко буден е този град и колко държи и уважава своята история и памет“- убедена е Мария Деянова.

В тържественото честване на 140 години от Освобождението на Карлово участваха военният духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада и полковникът от резерва доц. д-р Петър Ненков, който произнесе пред паметника на генерал Карцов слово за празника.

Сред официалните лица бяха Веска Ненчева – народен представител, д-р Емил Кабаиванов – кмет на Карлово, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово и бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, кметове на населени места, директори на училища и музеи, ученици, жители и гости на града.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко.


Джон Ленън