Знаковите места на шествието за Освобождението на Карлово (видео)

„От началото на миналия век се организират тържествени чествания за отбелязване на Освобождението на Карлово и Стремската долина“ – разказа за Карлово Тв Мария Деянова – директор на местния Исторически музей.

Тази година градът бележи 140 години от възкресението си за нов, свободен, самостоятелен живот. И сега „не са избрани случайно обектите на тържественото шествие. Това са обектите, свързани с историческите събития, разиграли се в нашия град преди 140 години“ – споделя още Деянова.

Началото на шествието е Пулевата къща. В нея преди 140 години, през зимата на 1878 година, отсяда освободителят на Карлово и на Стремската долина генерал Павел Петрович Карцов заедно със своя щаб. Именно оттук започва разпореждането за устройството на освободения град.

Тържественото придвижване продължава по улица „Генерал Карцов“, която е една от най-оживените главни улици в града. Неслучайно тя е била наречена така още в първите години след Освобождението. По нея са били преминали основните руски войски, освобождавайки Карлово.

Шествието завършва с военен церемониал и поднасяне на венци и цветя в знак на почит и признателност пред паметника на генерал Карцов, който е в западната част на града.

„Това, което ние дължим на освободителите, на всички тези, които положиха своя живот и овековечиха с кръвта си правото да има свободна България и да живеем днес свободно, е ясно съзнавано от гражданите на Карлово, имайки предвид колко буден е този град и колко държи и уважава своята история и памет“- убедена е Мария Деянова.

В тържественото честване на 140 години от Освобождението на Карлово участваха военният духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада и полковникът от резерва доц. д-р Петър Ненков, който произнесе пред паметника на генерал Карцов слово за празника.

Сред официалните лица бяха Веска Ненчева – народен представител, д-р Емил Кабаиванов – кмет на Карлово, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово и бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, кметове на населени места, директори на училища и музеи, ученици, жители и гости на града.

 

Днес Ви питаме:

Купувате ли книга за подарък?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Времето
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив

„Никога няма да прекосиш океана, докато не се осмелиш да изгубиш брега от очи“


Христофор Колумб